Harmincnegyedik bejegyzés - egészséges receptek

Házi röszti


Amire szükséged lesz:
- 50 dkg krumpli
- néhány szál petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- só, bors, olaj

Így csináld:
1. A krumplikat főzd meg sós vízben, de ne teljesen puhára, hogy még le tudd reszelni.
2. A lereszelt krumplihoz üsd hozzá a két tojást, nyomd át a fokhagymát, szórd meg petrezselyemmel, őrölj bele borsot és sózd ízlés szerint.
3. Forrósíts olajat egy serpenyőben és formázz kis pogácsákat, lapítsd ki és süsd készre.
 
600925_168709836624607_389556932_n.jpg
ZAKUSZKA

Hozzávalók: 4 kg paradicsompaprika, 3 kg padlizsán, 1 kg hagyma, 1 liter paradicsomlé, 1 liter bab, só, bors, babérlevél, 1 liter olaj

Elkészítés: A paprikát feldaraboljuk és magház nélkül ledaráljuk a hagymával együtt. A padlizsánt megsütjük, a héját lehúzzuk. ½ liter olajba a hagymát megpirítjuk, majd beletesszük a darált paprikát, és állandó kevergetés mellett kb.: 3 órát főzzük. Majd beletesszük a ledarált padlizsánt, az előre megfőzött babot, a paradicsomlét, sót, borsot, babérlevelet és beleöntjük a másik ½ liter olajt. Lassú tűzön addig kevergetjük(kb.: 2 óra) addig amíg az olaj nem kezd a tetejére feljönni. Ha nem elég az olaj, még töltünk rá. Kevés cukorral ízesíthetjük. A végén, kevés szalicilt keverünk bele, majd forrón üvegekbe és száraz dunsztba rakjuk.
 
522086_122259774635952_205141144_n.jpg
 
Avokádókrém


Amire szükséged lesz:
- 2 avokádó
- 1 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek majonéz
- 1-2 szál friss petrezselyem
- só, bors, olívaolaj

Így csináld:
1. Főzd meg a tojást. (Mivel csak egyet készítenél, főzhetsz többet, hiszen az avokádókrémes pirítóshoz jól illik a főtt tojás)
2. Kapard ki az avokádó húsát, nyomkodd át egy villával, add hozzá az átnyomott fokhagymát, cseppents bele 1-2 csepp olívaolajat, és hagyd így állni 5-10 percig.
3. A megfőtt, megpucolt tojást nyomkodd össze, keverd hozzá az avókádós masszához, sózd, borsozd és add hozzá a felaprított petrezselymet és a majonézt
4. Piríts hozzá a kenyereket és már fogyaszthatod is!


922955_167620760066848_2077218804_n.jpg

Brokkoli leves

Gyors, finom és diétás

Amire szükséged lesz:
- 40 dkg brokkoli
- 6 dl tej
- 2 dkg mandula
- szerecsendió
- só

Így csináld:
1. Forrald fel a tejed, hagyd picit kihűlni, fölözd le és ismét forrald fel.
2. A brokkolit aprítsd fel, és ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, majd add a tejhez
3. Főzd így 5 percig, majd alaposan turmixold össze.
4. Aprítsd fel a mandulát, picit pirítsd meg és tálalás előtt szórd a leves tetejére. (A mandulát pirított zsemlekockával is helyettesítheted)

526875_120703054758619_191895859_n.jpg




Zsírégető kapros leves

Amire szükséged lesz:
- 3 dl tej
- 2 dl natúr joghurt
- 1 kígyóuborka
- kapor
- só, bors

Így csináld:
1. Mosd meg, pucold meg és vágd fel apró darabokra az uborkát és tedd a turmixba tejjel és egy dl joghurttal.
2. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd turmixold össze.
3. A maradék joghurtba keverd bele a felaprított kaprot és tálaláskor a leves tetejére tegyél egy-egy kanálnyit.
 
386532_119456294883295_1809459986_n.jpg
Tejszínes hagymaleves


Amire szükséged lesz:
- 6 fej vöröshagyma
- 20 dkg tejszínes tömlős krémsajt
- 6 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- 2 ek olívaolaj
- 2 húsleves kocka
- 1 liter víz
- Só, bors

Így csináld:
1. Szeleteld a vöröshagymát vékony félkörökre, a 4 fokhagymát pedig vágd hatfelé
2. Egy lábasban olvaszd meg a vajat az olívaolajjal, majd ha már elég meleg, tedd rá a vörös- és fokhagymát
3. Párold meg, majd még mielőtt megbarnulna a hagyma, add hozzá a vizet és a leveskockákat (Természetesen alaplével is csinálhatod, ha van otthon) és forrald fel
4. Fokhagymaprésen keresztül nyomd bele a maradék fokhagymát
5. Egy tálkában keverd össze a sajtot egy kevés levessel, majd add hozzá az egészet a leveshez.
6. Ízlés szerint sózd, borsozd!
(+1 tipp: Ha a tetejére reszelsz egy pici füstölt sajtot és teszel rá/mellé egy szelet pirítóst… úgy még finomabb
)
 
400253_111948292300762_520743151_n.jpg


Ha otthon süttök-főztök, egy lépést tesztek az egészségetekért, mivel tudjátok, hogy friss, egészséges hozzávalók kerülnek az ételbe. A következő lépés, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt egyetek, ehhez szuperek a saláták. Abból is talán a legjobb, a görög saláta!

Amire szükséged lesz:
- 4 db paradicsom
- 1 db kigyóuborka
- 4 fej lilahagyma
- 2 marék olívabogyó
- 125 g feta sajt
Az öntethez:
- 4ek olívaolaj
- 1,5 tk citromlé
- 1 púpos tk bazsalikom

Így csináld:
1. Öntet: Egy tálkába keverd össze a hozzávalókat és tedd egy órára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek
2. A paradicsomot, uborkát és a hagymát vágd apró kockára, magozd ki az olívabogyót és keverd össze a zöldségeket.
3. Kis kockára vágd a fetát és azt is add hozzá a zöldségeket
4. Az öntetet vedd ki a hűtőből és öntsd a salátára, majd a kezeddel óvatosan keverd össze, vigyázva, hogy össze ne törjön.
5. 1-2 órára a hűtőbe tesszük, majd magában vagy hús mellé fogyaszthatod.
 
 
tumblr_mk4bd4QWXK1re0505o1_500.jpg
Ha érdekesnek találod, amit olvastál, lájkold a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg.
Címkék: receptek