Hatvannegyedik bejegyzés - A koleszterin - mítosz és a veszélyes homocisztein (Avagy az infarktusok valódi okai) 2. rész

A cikket teljes egészében innen vettem.
Ennek a cikknek az előző része itt olvasható.

Összeállította: Zsoldos Bence
2012.12.18.

 

Homocisztein

 

„A jövő orvosa nem gyógyszerhez folyamodik, hanem felkelti páciense érdeklődését az emberi test gondozása, a táplálkozás, a betegségek okai és azok megelőzése iránt."
(Thomas Edison 1847 – 1931 elektrotechnikus, feltaláló USA)

 

Ischemias stroke


Az Egyesült Államokban a stroke a harmadik helyen áll a kórházba kerülések okai között. Két fő típusa különíthető el: a vérzéses és az ischaemiás stroke. Mindkét típus sürgősségi ellátást igényel. Annak ellenére, hogy a vérzéses stroke előfordulása 15% körüli, a halandósági aránya sokkal magasabb.

Az ischaemiás stroke négyszer gyakoribb, mint a vérzéses stroke.

Egyesek azért kerülhetnek veszélybe, mert a koleszterinszintjüket szándékosan alacsonyan tartják. Az Amerikai Szív Társaság 1999. februári konferenciáján közzétett adatok szerint a vérzéses stroke kialakulásának kockázata a 180 mg/dL koleszterinértéket mutató betegeknél kétszer nagyobb volt, mint a 230 mg/dL koleszterinszinttel bíró betegek esetében. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy az ischaemiás stroke kialakulásának kockázata a 280-as értékeknél kétszer nagyobb volt, mint a 230-asoknál. A vizsgálatokból azt a következtetést vonták le, hogy az ischaemiás stroke általános prevenciójában az optimális koleszterinszint 200 mg/dL. → 5,2 mmol/l

A fejlődő országokban a halálokok között a stroke a harmadik helyen áll. A stroke vagy annak komplikációja miatt a betegek kb.

  • 25%-a meghal, kb.
  • 50%-uknál közepes vagy súlyos egészségkárosodással, illetve hosszabb ideig tartó mozgásképtelenséggel kell számolni, és csupán kb.
  • 25%-uknál várható teljes felépülés. Éppúgy, mint a szívroham esetében, itt is az a legfontosabb, hogy a stroke-on átesett beteg mikor kapja meg a megfelelő kezelést.

Az esetek többségében egy thrombus akadályozza meg az oxigéndús vér eljutását az agy egy bizonyos részéhez. A stroke e típusát nevezik ischaemiás stroke-nak (ábra).
http://www.szivhang.hu/index.php?pg=betegsegek&sub=stroke

Az ischaemiás stroke a stroke-esetek legalább 80%-át teszi ki, az ischaemiás stroke-esetek kb. 52%-ában pedig trombózisos stroke áll fenn.
Az orális antikoagulánsok, az aszpirin, valamint a természetes anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők szintén hatékonynak bizonyultak a stroke kockázati tényezőinek csökkentésében.

Ischaemiás stroke-nál nagy adagban adott antioxidáns vitaminok, ásványi anyagok (például magnézium) és növényi készítmények (például ginkgo) egyaránt jótékony hatásúak lehetnek.
A gyógyszereknél kíméletesebben ható és kevesebb mellékhatással bíró szerek között említhető az alacsony dózisban (napi 50 mg) adott aszpirin, valamint a ginkgo-, a fokhagyma-, a melatonin-, a halolaj- és a zöldtea-kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítõ készítmények.

Az orális antikoagulációs kezelés jelentősen csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát, azonban növelheti a vérzéses szövődmények előfordulását. Ezért fontos a gyakorlatban az e kockázat felmérésére szolgáló, valós körülmények között használható módszer
http://www.medicalonline.hu/trombozis/cikk/uj_kockazatbecslo_modszer_a_pf_betegeknel_

Hogyan csökkenthetjük a stroke előfordulásának kockázatát?

  • A vérnyomás normális szinten tartásával
  • A dohányzás abbahagyásával
  • Alacsony sótartalmú és zsírszegény diétával
  • Testsúlycsökkentéssel, az ideális testsúly elérésével
  • Rendszeres testmozgással
  • Az alkoholfogyasztás mérséklésével
  • Az orvos utasításainak betartásával

A különböző H szinttől függő túlélési arányt szemléltető ábra kiegészítése
Ezen Tudástárhoz tartozó dokumentumban szereplő ábra a folsav hatását mutatja be A vizsgálatban szereplő beteg adatait itt közöljük. Az ábra egy koszorúér beteg korábban dohányzó 55 éves férfi túlélési lehetőségét mutatja a plazma H szintje szerint. A beteg néhány vizsgálati eredménye a következő volt:

  • szív bal kamrája által kipumpált vér minden egyes összehúzódásnál 55%
    (Left ventricular ejection fraction (LVEF)
  • három véredény betegség (three vessel disease)

Magyarázat. A 3 koronária (koszorúér) a szívet látja el vérrel. Ha a vér átfolyása az elmeszesedés miatt akadályozva van, nagyon veszélyes lehet. A koleszterin felgyűlik az artéria falán és plakk keletkezését okozza, ami miatt szűkül illetve blokkolódik az artéria megakadályozva a vér áramlását.



  • Kreatinin 130μmol/L
  • Teljes koleszterin szint 6,2 mmol/L

A fent közölt labor adatok mind a négy különböző mértékű H szintre vonatkozik A túlélési görbéket a Cox analízissel határozták meg.

The New England Journal Medicine Vol. 337. number 4. jul 24. 1997.
http://www.livestrong.com/article/207792-three-vessel-coronary-disease/#ixzz2BBObdQTG

Pangásos szívbetegség okai

  • szív elveszítheti az összehúzódási képességét
  • Koszorúér-betegség: A szív koszorúér azért betegszik meg, mert nem kap elegendő vérellátást, ezért a szívizom nem kap elegendő oxigént
  • Kezeletlen magas vérnyomás: Az emelkedett vérnyomás miatt szívnek nehezebb a munkája, ami pangásos szívelégtelenséghez vezet.
  • Cardiomyopathia: szívizom hiba is okoz pangásos szívelégtelenséget, amikor a szív izmai gyengék és ezért nem képes elég vért pumpálni
  • Szívbillentyű-betegség
  • Szív izomgyengeség

Kezelése
Digoxin-Richter tabletta a szív működését segítő gyógyszer, amit elsősorban szívelégtelenség, illetve bizonyos ritmuszavarok kezelésére alkalmaznak

http://healthcaretips.psyphil.com/pangasos-szivelegtelenseg-okai-a-pangasos-szivelegtelenseg/
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/digoxin

A digoxin nem olyan gyógyszer, amit egészségesek is szedhetnek, hiszen gyakoriak a mellékhatások, mert a terápiás és a toxikus tartomány közt nagyon csekély a különbség. Ettől függetlenül a digoxin azon gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyekkel szemben a kutatóknak komoly várakozásaik vannak A kutatás ugyanis azt is kimutatta, hogy a digoxin több mint 10 éven át történő szedése felére csökkentheti a prosztatarák előfordulási gyakoriságát
http://betegsegek.drtihanyi.hu/cikk/digoxin-a-termeszet-ajandeka

 

Folsav felvétel Magyarországon
Magyarországon már több vizsgálatot végeztek a lakosság folsavfelvételének mérésére. A régebbi vizsgálatok alapján naponta kb. 0,16 mg folát kerül be táplálékkal a szervezetbe, ám a lakosság 97%-a még az ajánlott mennyiség 70%-át sem fogyasztja el. A 2003-as hazai táplálkozási felmérés alapján az érintett korcsoportban az átlagos folát felvétel 0,1323 mg/nap.

8. Bognar, M., Hauser, P. et al: A magyarországi várandósok folsavszedési szokásai.
Orv. Hetil., 147, 34, 1633–1638, 2006.
Rodler, I., Biró, L. et al: Táplálkozási vizsgálat Magyarországon, 2003–2004.
Orv. Hetil., 146, 34, 1781–1789, 2005.

 

Metionin
A metionin (INN: methionine) (röviden Met vagy M) egy fehérjealkotó α-aminosav, képlete: HO2CCH(NH2)CH2CH2SCH3. Szerkezeti képlete alább.
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani. Apoláros tulajdonsága miatt jól oldódik apoláris oldószerekben. A cisztein és a metionin a két kéntartalmú aminosav, amelyeknek fontos szerepük van a fehérjék felépítésében.

Metionin képlete:

  Metionin átalakulása homociszteinné

 

Cisztein → Homocisztein
A Homocysteine nem fehérje aminosav, hanem a cisztein aminosavnak a homológja, amely egy –CH2– metilén csoportban különbözik (lásd a fenti szerkezeti képletet). A H metioninból a terminális metilcsoport eltávolítása útján keletkezik. A H. visszaalakulhat metioninná vagy ciszteinné konvertálódhat
B-vitaminok hatására. Emiatt néhány szó a ciszteinről, íme:

A cisztein (rövidítve Cys vagy C) egy α-aminosav, melynek képlete HO2CCH(NH2)CH2SH. Nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet elő tudja állítani.

A cisztein általában kulcsszerepet játszik a fehérjék szerkezetében és funkcióiban. Nevét oxidált dimerje, a cisztin után kapta.(cisztin képlete lent). A természetben legelterjedtebb térszerkezetű formája, az L-cisztein.

A cisztein potenciálisan mérgező anyag, ezért a szervezetbe kerülve az emésztő rendszerben cisztinné alakul, amely sokkal stabilabb vegyület. Az emésztőrendszeren és a véráramban cisztin formájában halad át, majd a sejtekhez érve, a sejtbe történő bejutás előtt alakul vissza ciszteinné.
A cisztein a legtöbb, magas fehérjetartalmú élelmiszerben előfordul, mint például:

  • Állati eredetű: tojás, tej, sajt, joghurt, sertés, kolbász, marha, csirke, pulyka, kacsa, löncshús
  • Növényi eredetű: pirospaprika, fokhagyma, vöröshagyma, brokkoli, zab, búzacsíra

 

Cisztein

Hatása
A különféle sugárzások káros hatásaitól is óvja a sejteket. Segít a bőr regenerálódásában, az új bőr képződésében. Sportolók számára különösen előnyös, mert a belőle képződő anyag óvja az izmokat

Használata
A pék árúk elkészítésekor is alkalmazzák, ugyanis nagyon kis mennyiségben a tésztához keverve megpuhítja azt. A pékáruk elkészítési ideje lerövidül. Élelmiszerekben fényesítő anyagként E910 néven, pékárukban alkalmazott adalékanyagként (állagjavítóként) pedig E920 néven alkalmazzák. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, és nincs ismert mellékhatása.
Öt piacvezető dohánygyár által 1994-ben kiadott jelentésben szerepel, hogy a cisztein egyike azon 599 adalékanyagnak, melyek megtalálhatók a dohánytermékekben, bár a használat pontos indoka nem ismert.
Adalékanyagként való felhasználásának két fő oka lehet. Alkalmazásával nő a tüdő nyálkahártyának váladékozása, valamint elősegíti glutation képződését, amely antioxidánsként szolgál. A dohányzáskor azonban a szervezet glutation tartalma csökken, ezért ennek pótlására szolgálhat a dohány árúba kevert glutation .
1. http://quitsmoking.about.com/cs/nicotineinhaler/a/cigingredients.htm

 

Glutation

A cisztein kapcsolatban van a glutationnal ezért említjük itt.

A glutation egy tripeptid amely egy szokatlan peptid kötést tartalmaz a cisztein amino csoportja és a a glutamát oldalláncának karboxil csoportja között A GSH egy antioxidáns amely megelőzi a fontos sejt komponenseknek a reaktív oxigén általi károsodását, mint amilyen a szabad gyökök és peroxidok. A glutation nem esszenciális táplálék, mivel az L-ciszteinből, L-glutamin savból és a glicinből szintetizálódik a testünkben.

A Glutation funkciói a következők:

  • A glutation a sejtek által termelt endogén antioxidáns, amely közvetlenül vesz részt a szabad gyökök és a reaktív oxigén semlegesítésében
  • Szabályozza a NO ciklust, amelynek elmaradása kritikus lehet
  • Részt vesz a biokémiai reakciókban, nevezetesen a DNS szintézisben és annak szükség szerinti kijavításában. Ezen túl a protein, a prostaglandin szintézisben, az aminosav transzportban és enzim-akitiválásban. A szervezet minden rendszere magán viseli a glutation rendszer működését, különösen az immunrendszer, az ideg-, és gasztrointesztinális rendszer van érintve ebben a kérdésben.
  • Újabban a glutationt a kozmetikai iparban a melanin inhibitoraként használják Mint fehérítő szappant főleg Japán és a Fülöp szigetek lakói részére forgalmazzák A glutation ugyanis gátolja a melanin szintézist a tirozináz és az L-DOPA reakcióban azáltal, hogy megakadályozzák az L-DOPA kötődését a tirozinázhoz a melanin szintézise alatt.

A fent elmondottakban említettük a Melanin, a Tirozin és az L-DOPA vegyületeket, ezért ezek rövid ismertetésére itt kitérünk, íme:

Melanin
A melanin-pigment a tirozin aminosav származéka. A legegyszerűbb biológiai melanin-pigment az eumelanin.
Ez egy barnás-fekete színű pigment a melanin redukált formája.
Valamennyi melanin poliacetilén származék. A legtöbb a tirozin aminosav derivátuma.

Tirozin
A tirozin egy növényi aminosav, amelyet a
szervezet fenilalaninből szintetizál.
(lásd sor elején a képletet).

  • A tirozin jelenléte hangulatjavító, a kiegyensúlyozottság érzését adja.
  • A tirozin szükséges a szerotonin és dopamin termelődéséhez.
  • Az étvágycsökkentésben szerepet játszó tirozin aminosav, anyagcsere serkentő is a pajzsmirigyen keresztül. A pajzsmirígy alulműködése esetén
    L-Thyrozin gyógyszert adnak.
  • Segít az éhségérzet leküzdésében. Nem lesz szükségünk csokira és cukorkákra, hogy elég aktívnak érezzük magunkat, mert ezt az „illúziót”, megkapjuk a tirozintól.

Ezen kívül, csökkenti a depressziót, javítja a memóriát, csillapítja a fájdalmat, sőt gyógyítja a Parkinson- kórt is.
A hiányának eredményei a következőek: májkárosodás, a bőr elváltozásai, a hajszín megváltozása, gyengeség. A tirozin tehát általában stimulálja az egész szervezetet, és az agyat, és feldob!
http://www.nowfoods.com/Supplements/Products-by-Category/Amino-Acids/M002930.htm

 

Fentebb említettük a szerotonint. Erről röviden a következőt mondjuk el:
A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de úgy hisszük, hogy fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulatunk , hányinger, szexualitás, alvás, valamint az étvágy szabályozásában.
Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, a fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), kialakulásában

A szájon át bevitt szerotonin nem fejt ki közvetlen hatást a központi idegrendszerre, mivel nem képes átlépni az érfalon
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerotonin

Fentebb említettük a dopamint . Erről röviden a következőt mondjuk (képlet)
A dopamin testben termelődő vegyület, amely az idegrendszerben neurotranszmitter szerepet tölt be, és aktiválja a dopamin-receptorokat. Az agyban neurohormonként van jelen, és a hipotalamusz termeli.
Szerepe hormonként, hogy gátolja a prolaktin felszabadulását a hipofízis elülső lebenyéből.

Magyarázat. A Prolaktin egy peptid hormon, ami azt jelenti, hogy a sejtekben aminosavakból szintetizálódnak. A Prolactin hatással van a citokinon szerű működésre és az immun rendszer fontos szabályozója. Szabályozza a vérrög képződést. Fontos szerepe van a sejt megkülönböztetésben, a sejt növekedésben és a sejt-halál (apoptózis) gátlásban.
Csak a nőknél van szerepe a gyermek megszületése utáni tej kiválasztásnál. A prolaktin teszt az agyalapi mirigy betegségének (tumor, adenoma) kimutatására is szolgál. Normál érték felnőtt nőknél és férfiaknál 0-20 ng/ml, várandósoknál 20-400 ng/ml. A prolaktin nagyobb értéke stressztől is származhat. A megnövekedett szint viszont az agyalapi mirigy áttétes rákjára utal.

A dopamint gyógyszerként is használják. A szimpatikus idegrendszerre fejti ki hatását, emelve a pulzust és a vérnyomást.
Mivel a dopamin nem képes átjutni a vérereken, kábítószerként, vagy gyógyszerként való használata nem befolyásolja közvetlenül a központi idegrendszert. Ahhoz, hogy bizonyos betegségekben (pl. Parkinson-kórban) szenvedő betegeknek a dopamin-szintjét növeljük, annak szintetikus prekurzorát (L-Dopa, más néven levodopa), amolyan elő-dopamint adnak be, mivel ez képes átjutni a vér-agy gáton. Így jutottunk el az L-Dopa vegyülethez, íme.
http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Prolactin+Test

 

L-DOPA
Az L-dopa a növények és állatok normális biológiai működésének része Az emberek és az állatok szervezetében bioszintézis útján L-tirozinból származtatható. Az L-DOPA prekurzora a noradrenalinnak és adrenalinnak, amelyet gyűjtőnéven katekolamin néven ismerünk. Az L-DOPA tiszta formája gyógyszerként használatos a Parkinson betegség klinikai kezelésére. Kereskedelmi forgalomban a következő neveken találhatóak: Sinemet, Parcopa, Atamet, Stalevo, Madopar, Prolopa

 

Az érfal (endothelium) regenerálódása
L-Lizin és hatása
A Lizin és a Prolin Dr Rath szerint szinergikusan dolgoznak támogatva a kollagén- és kötőszövet-képződést ezzel segítve az érfal (endothelium) regenerálódását.
A lizin a herpesz megelőzésében és kezelésében is hatásos immunrendszer erősítő, vírusellenes aminosav. A Lizin a fehérjékben általában megtalálható 20 aminosav egyike. Esszenciális aminosav, egy ember napi szükséglete 1-1,5 g. Elősegíti az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását, mindemellett gyorsítja a regenerálódást is.
Az L-lizint tartalmazó táplálék kiegészítő készítmények „herpesz stop” hatásúak, azaz abban a fázisban állítják meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését

 

Prolin
Prolin (Pro vagy P) egy α-aminosav, egyike a 20 fehérjealkotó aminosavnak. Nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes szintetizálni.
Ez az egyetlen olyan fehérjealkotó aminosav, ahol az α-aminocsoport szekunder amin a Prolin kötőszövetet alkotó fontos összetevő. Feladata az elasztikus és a kollagén fehérjék stabilitása, valamint a membránok és fehérjék védelme a szabad gyökökkel szemben. Szerepe van az artériák falának helyes szerkezeti kialakításában, biztosítja annak rugalmasságát és stabilitását.
Az L-Prolin fontos vegyület a szívizomzat funkciója és regenerációja szempontjából. Részt vesz az érben található lerakódások lebontásában is. Ezzel lehetőség nyílik a szívinfarktus, az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére. A prolin egyben erősíti a csontokat és az ízületeket is.
K Tepperwein:Das groβe BodyFit- Buch für Körper und Seele mvg Verlag Redline GmbH, Heidelberg, 2007.

 

A sztrók ismertetése
A Homocisztein 5 μmol/l növekedése a vérben 32-42%-os kockázat növekedést jelent. a szívbetegségre és 60% kockázatnövekedést mélyvénás trombózisra és sztrókra. De mit is értünk sztrókon?
Sztrók alatt az agyi érkatasztrófát értjük. Ez az esetek 80 %-ában agyi infarktus (érelzáródás következtében az agy nem jut oxigénhez), 20 %-ában pedig agyvérzés, ilyenkor az agy szövetébe kilépő vér okoz károsodást. Mindkét esetben ugyanazokkal a tünetekkel kell számolni. Ez a súlyos baj azonban megfelelő életmódi változtatásokkal megelőzhető. a szélütés utáni bénulás vagy valamelyik oldal gyengesége miatt a beteg élete végéig ápolásra szorul. Ez óriási teher a betegnek, de családjának, környezetének is, az agyvérzés ezért tartozik a legsúlyosabb betegségek közé.
What are the health effects of fat? - Ursel Wahrburg,
Eur J Nutr (2004) [Suppl 1] 43 : I/6– I/11

 

CRP → C-reaktív protein

  • A CRP azt a fehérje mennyiségét méri, amely gyulladás esetén termelődik a májsejtekben.
    A CRP feladata, hogy segítse a szervezet nagy falósejtjeinek (makrofág) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor.
    A CRP szintje a gyulladások kezdetekor igen gyorsan, és igen nagymértékben (akár több százszorosára) is növekedhet, illetve a gyógyulás megkezdődésekor szintén gyorsan csökken.
    Jelentősen érzékenyebb, mint a vérsüllyedés.

  • A táplálék magas B-, E-vitamin-, valamint folsavtartalma jelentősen csökkentheti a CRP mennyiségét. Mivel ezek a tápanyagok elsősorban a növényi étrendben találhatóak meg, így további bizonyítást nyert az a tény, hogy az alapvetően vegetáriánus étrend hatékony megelőzési eszköze lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

  • A CRP csökkenti az endotéliumban a NO szintáz kibocsátását és aktivitását Ez azért baj, mert a NO szintáz az NO termelést segíti elő L-Argininból

  • A CRP koncentrációja a szérumban kardiovaszkuláris betegséget okoz és egyben jelzi a miokardiális infarktus bekövetkezését: Másrészről hozzájárul az érelmeszesedés plakkjainak kialakulásához

  • Normális esetben nincs CRP a vérszérumban.

  • A New England Journal of Medicine az alábbi kockázati tényezőket közölte A CRP koncentráció mg/dl mértékegységben érthető:
    < 0,70 legalacsonyabb kockázat
    0,70 – 1,1 alacsony kockázat
    1,2-1,9 átlagos
    2,0-3,8 nagyobb
    3,9-15 legnagyobb kockázat

Ha a homocisztein és a CRP érték nem megfelelő, akkor javítására intézkedni kell, mielőtt még a nagyobb kockázati szintbe kerülne a beteg. Megjegyezzük, hogy az 1 mg/dl értéket rendszerint magas CRP-nek tekintjük. A nagy mértékű fertőzés és gyulladás 10 mg/dl feletti CRP értéket eredményez.
A CRP számértéke arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás van. A vizsgálat az egyik igen érzékeny módszere a gyulladással járó betegségek kimutatásának.
Mindenféle gyulladással járó betegség (pl. tüdőgyulladás) esetén. A gyulladásos betegségek egy részét valamilyen külső ágens (baktérium, vírus, gomba) okozza, más részük nem függ össze külső kórokozóval (ún. steril gyulladás). A CRP mindkét esetben megemelkedhet, de jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje markánsan. Emellett daganatok is okozhatnak CRP-emelkedést.
Normál érték 8 mg/liter alatt.

Itt említek egy CRP-hez hasonló vizsgálatot az ESR-t (erythrocyte sedimentation rate or sedrate), ami egy nem specifikus gyulladás jelző A vizsgálat azt az időt méri, amikor a vörös vérsejt a vizsgáló cső aljára süllyed. A nagyobb értékű ESR megnövekedett gyulladást jelez a testünkben. Meg kell jegyeznünk, hogy a CRP érzékenyebb vizsgálat az ESR-nél
Vérsüllyedésen értjük azt az úthosszt, amelyet a vörösvérsejtek megtesznek a cső tetejétől a plazmán keresztül egy óra alatt
http://cardiovascres.oxfordjournals.org/content/71/1/30.full#sec-4
http://www.pirula.net/mszotar/V/versejtsullyedes.htm

A CRP vizsgálat főleg akkor indokolt, ha nagy a kardiális kockázati faktor illetve korai szív problémák jelei észlelhetők, vagy a szívbetegségnek erős családi hagyományai vannak
http://ezinearticles.com/?Homocysteine,-C-Reactive-Protein-and-Heart-Disease&id=696480

A 2008-as Amerikai Kardiológus Kongresszus egyik tanulmánya szerint a koleszterint-csökkentő gyógyszerek egy csoportja, a sztatinok képesek csökkenteni többek közt a CRP-szintet is.
A kutatásba bevont 18.000 egészséges ember egy része sztatint kapott, míg más részük placebót. A koleszterincsökkentő szer a placebo-hoz képest lényegesen csökkentette az LDL /-50%/ és
CRP /-37%/ értékeket is és ezzel együtt az összes halálos és nem halálos érrendszeri események száma is 44%-kal csökkent, azokban is, akik koleszterin értéke megfelelő volt.
http://www.termeszetgyogyaszat.abbcenter.com/?id=117497&cim=1#

Vizsgálata
Vizsgálati anyag: vérszérum Normál tartomány: nőkben: kevesebb, mint 4,6 mg/l; férfiakban: kevesebb, mint 5,2 mg/l
Dr. Novák István | Lektor: Dr. Németh Zsófia
http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek/c-reaktiv_protein/38
Dr Dobi Gyöngyi ált. orvos
http://www.webbeteg.hu/cikkek/pr/917/dr.-dobi-gyongyi

 

Eltérő vélemények a Homociszteint gátló folsav hatásáról

1./ Megerősítő vélemény
Manapság az emelkedett homocisztein-szintet tekintik az alacsony folsavszint indikátorának. A Farmingham Heart Study kutatói egy tanulmányt készítettek, amely szerint a vér magas homocisztein szintje a szívelégtelenségnek egy, a többitől független kockázati tényezője, ún. rizikófaktora.
A tanulmányban 1547 nő, valamint 944 férfi vett részt, mindegyikük 60 és 95 év közötti volt. Egyiküknek sem volt korábban sem szívelégtelensége, sem szívinfarktusa. A tanulmányozás 8 éve alatt 156 résztvevőnél (6,2%) alakult ki szívelégtelenség, ebből 88 nőnemű volt.

Vizsgálat eredménye
A kutatók arra jöttek rá, hogy azoknál a nőknél, akik vérének homocisztein szintje a legmagasabb értékelési sávba (13,7-64,6 μmol/liter) tartozott, a szívelégtelenség kialakulásának kockázata 4x akkora volt, mint a legalacsonyabb sávba tartozók esetében.

  • A férfiak esetében a legmagasabb értékelési sávba (14,5 - 219,8 μmol/liter ) tartozók kockázata 50%-kal volt magasabb, mint a legalacsonyabb sávba tartozók esetén (4,1 - 9,5 mikromol/liter). Náluk a 11,8 mikromol/liter szintig nem volt tapasztalható számottevő kockázat növekedés. .A kutatók további tanulmányok elvégzését tartják fontosnak annak pontos meghatározásához, hogy az emelkedett homocisztein szint csökkentése folsav, valamint B6 és B12 vitaminok pótlásával milyen mértékben csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

A folsav rendkívüli egészségmegőrző szerepe miatt 1996-ban az Egyesült Államok Élelmezési- és Gyógyszeripari Minisztériuma elrendelte a gabonafélékből készült élelmiszerekhez (például a kenyérhez és a gabonapelyhekhez) a folsav hozzáadását. Mivel Magyarországon ilyen törvényi szabályozás nincs, ezért azt javaslom, hogy a kedves Olvasó hívja fel a folsav kiegészítő szedésére a családtagjainak és ismerőseinek figyelmét!!
25. http://www.folsav.hu/index.jsp?target=homocisztein

2./ Megerősítő vélemény
Vizsgálatok szerint 20 évig mérsékelten növekedett a H koncentráció, amely artéria trombózis megnövekedett kockázatával járt együtt. Csak nem olyan rég vált nyilvánvalóvá, hogy okozati összefüggés van a H és a trombózis kockázat között. Ez a kapcsolat független más tényezőktől. Számos tanulmány szerint ez nagy mértékben a H szint mértékétől függ. Ezt az evidenciát azonban meg kell erősíteni a tanulmányok szisztematikus áttekintése útján. A randomizált kísérletekben a H csökkenését követnie kell az artériás trombózis szignifikáns csökkenése ahhoz, hogy ezt az észrevételt megerősítse.
Ráadásul a H mérését szabványosítani kell. Ha ezeket megtesszük, akkor a H mérése a vaszkuláris kockázat egy másik hasznos jelzője lehet.
A multi vitamin terápia egy másik kezelési mód a trombózis kockázatának csökkentésére és az élelmiszerek megerősítése folsavval nagy mértékben segítségére lehet a H okozta problémák megoldásában.
Levonhatjuk azt a következtetést, hogy a plazma H szintje a halálozás erős előrejelzője lehet az angiográf vizsgálattal megerősített koronária artériás betegség esetén.

Homocysteine and vascular disease
Dr Graeme J Hankey FRACP a, John W Eikelboom FRACP b
The Lancet, Volume 354, Issue 9176, Pages 407 - 413, 31 July 1999

 

3./ Megerősítő vélemény
Szollár L (2008) OTKA tanulmányban azt írja, hogy a H. magas szintje együtt jár a nagyobb vércukor szinttel, a vér inzulin szintjével, összefoglalva gyakorlatilag a metabolikus szindróma egyes rész elemeivel és kölcsönösen fokozzák kardiovaszkuláris kockázatot növelő hatásukat.
A magas H. hat az érfalra (endoteliumra és a simaizomzatra), az alvadási rendszerre és a trombociták működésére. Megállapították, hogy a NO szintézis illetve felszabadulása sérül. A nemzetközi irodalomban a populáció mintegy 20-30%ában a H >13μmol/liter értéknél nagyobb. Vizsgálati eredményeik szerint ez a teljes népesség 24%-ában fordult elő. Az isémiás szívbetegségben szenvedőknél 38%, az egészségeseknél 10% az előfordulási arány. A magas H szint legalább olyan gyakorisággal fordul elő a korai esetekben, mint az LDL-.C magas szintje, vagy a HDL-C alacsony értéke (1).

1. Szollár, Lajos (2008) A homocisztein szerepe a korai fellépésű ischaemiás szívbetegségek pathogenezisében. Munkabeszámoló. OTKA.

4./ Megerősítő vélemény
Dr. Czeizel Endre, a bionX Tudományos Tanácsadó Testületének tagja. A magas koleszterin- és homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Kialakulhat nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód következményeként, valamint genetikai tényezők hatására is. Magyarországon évente kb. 70.000 ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Pusztán a homocisztein méregtelenítés révén a halálozást kb. 20%-kal csökkenteni lehetne (évi 14.000 fő).

Genetikailag a magyar emberek 11%-ánál a homocisztein méregtelenítést irányító génpár rosszul működik, míg 45%-ánál az egyik gén jól, a másik hibásan működik, ezért a szervezet rosszul méregtelenít. Megfelelő tápanyagok kellő időben és mennyiségben történő bevitelével el lehet kerülni, ill. enyhíteni lehet a hibás gének működésének nem kívánatos következményeit - ez az eufenika nevű tudományág legfontosabb tétele.

Magyarázat. Az eufénika lényege a genetikai megelőzés. Ennek feltétele:

  • öntevékeny egészségvédelemre, ami az egészséges életmódon keresztül valósítható meg
  • a genetikai hajlam, vagy egyéni érzékenység feltárása

Az eufénika az egészséges önvédelmet tartja szem előtt, így a gyakorlati megvalósításának három szintjét különíti el:
1./ A betegségek specifikus genetikai hajlamának a feltárása

  • A családfa felvétele a betegség korábbi családi előfordulásakor
  • indikátorok vagy hajlamjelzők és laboratóriumi vizsgálatok révén.
  • Génpróbák alkalmazása modern technológiai eszközökkel

2./ A genetkai hajlamot provokáló ártó külső tényezők és védőfaktorok ismerete
3./ Egészségmegelőző programok szervezése
Czeiczel Endre: Eufénika, Balassi Kiadó, Budapest, 1996.

A homocisztein szint 25%-os csökkenésének hatása:

  • 11-16%-kal mérsékli a szívinfarktus kockázatát,
  • 19-24%-kal az agyi érkatasztrófák (stroke) és
  • 25 %-kal a mélyvénás trombózis kockázatát.
  • A homocisztein magas szintje a „Czeizel formulával” (folsav, B2, B6, B12 vitamin speciális arányban) az esetek döntő többségében eredményesen és igazoltan csökkenthető - ezáltal a kockázatok is csökkennek, és nő a túlélés esélye." (2).
    2. http://real.mtak.hu/62/1/34815_ZJ1.pdf

A vétkes a homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, amely normális esetben is mindenki vérében megtalálható. A mennyiségtől függ, hogy jóravaló segítőtársból halálos ellenséggé változik-e. Kutatások alapján az egyértelmű, hogy a H. többlet óriási veszélyt jelent.
Egy angol tanulmány 587 beteget kísért figyelemmel, akik mindegyike már átesett legalább egy bypass műtéten és többségük szívinfarktuson is. A legkorszerűbb kezelések ellenére is öt év elteltével az elhalálozottak 25%-ánál mutattak ki magas homocisztein-értéket.

Folsav hatása
A homocisztein-többlet megszüntetéséhez naponta 600-650 μg folsavra van szükség, amit még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is aligha tudunk normális táplálékbevitellel fedezni. A veszélyeztetetteknek ezért ajánlatos beszerezni és rendszeresen fogyasztani kereskedelmi forgalomban kapható folsavtablettákat. Itt jegyzem meg, hogy a gyógyszertárakban kapható Huma folacid 5 mg/tabl. egy szeme több mint 8x-osa a kívánt 600μg/nap mennyiségnek.
OGYI-T-5785/01
Az alacsony folsavtartalmú étrenddel táplált egerek vérében és agyában magas volt a homocisztein szintje. A megnövekedett homocisztein szint károsította az idegsejtek DNA-ját a középagyi fekete állományban (substantia nigra), ami a dopamint termeli a szervezet számára, ezért igen fontos területe az agynak. A dopamin-termelés elvesztése az idegsejtek rossz működéséhez vezet, ezáltal a beteg nem tudja megfelelően koordinálni a mozgását. Az elegendő folsavval etetett egereknél a dopamint termelő idegsejtek képesek voltak a megsérült DNA kijavítására és a homocisztein ártalmas hatásának ellensúlyozására.
Dr. Mattson (National Institute on Aging (NIA),) elképzelhetőnek tartja, hogy megfelelő mennyiségű folsav bevitele - történjék ez akár étrenddel, akár külön pótlással - védelmet jelenthet az idősödő emberi agy számára a Parkinson-kórral és egyéb, az idegrendszert károsító betegségekkel szemben.
5000 ember 14 éves követése a "Kanadai Táplálkozás" vizsgálat eredménye szerint, akiknek vérében a legalacsonyabb volt a folsav, kétszer valószínűbben haltak meg szívbetegség következtében.
http://www.nia.nih.gov
http://www.folsav.hu/index.jsp?target=parkinson_kor
http://www.tenyek-tevhitek.hu/hogyan-ne-kapjunk-infarktust.htm

5./ Megerősítő vélemény
A B9 (folsav), B6 és a B12 vitaminok együttesének alkalmazásával szignifikánsan csökken a H szint és csökken az ér újabb szűkületének mértéke. Ezentúl csökken a koszorúér mesterséges szélesítése (angioplasty) következtében előforduló sérülések. A B-vitaminos kezelés olcsó, nincs vagy csak minimális a mellékhatása ezért érdemes megfontolni alkalmazását, mint kiegészítő terápiát (3).

3.Guido Schnyder, M.D., Marco Roffi, M.D., Riccardo Pin, M.D.,et al.: Decreased Rate of Coronary Restenosis after Lowering of Plasma Homocysteine Levels
New Engl Journal Med 2001; 345:1593-1600 November 29, 2001

6./ Ellen vélemény
A folsav szedése nincs semmilyen jelentős hatással a szívbetegségek kockázatára. Ezt a következtetést vonták le kutatásukból az Oxford Egyetem kutatói, így egyszer és mindenkorra lezárták az ezzel kapcsolatos vitát
A folsav csökkenti a vérben a homociszteint. Az oxfordi kutatók a homocisztein megemelkedett szintjét összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, de kijelentik, hogy a folsav nem csökkenti a kockázatot.
A PLoS Medicine című folyóiratban megjelent kiterjedt genetikai kutatási anyag kimutatta, hogy a folsavval kapcsolatos érvelések nem állják meg helyüket: nincs kapcsolat a homocisztein szintje és a szívbetegségek valószínűsége között.
A kutatók szerint a vitának ezzel vége. "Két évtizednyi munka után pontos választ tudunk adni a kérdésre, cáfoljuk a folsav hatékonyságát a szívbetegségek elsődleges megelőzésében” – jelentette ki Dr. Robert Clarke, a kutatás vezetője.
A nemzetközi kutatócsoport szerette volna megérteni, hogy azok, akiknek genetikusan magasabb a homocisztein-szintjük egész életükben, nagyobb valószínűséggel lesznek-e szívbetegek. Az MTHFR gén kódol egy olyan enzimet, amely eltávolítja a homociszteint a szervezetből. Ha viszont a DNS-ben egyetlen pici változás van, csökken az enzim hatékonysága. Akikben ebből a génváltozatból kettő is található, azoknál átlagosan 20%-kal magasabb a szóban forgó aminosav mennyisége a vérben. A gén segítségével nyomon tudták követni, hogy a homocisztein valóban összefügg-e a szívbetegségek kockázatával.
A kutatók 48 000 szívbeteget és 68 000 kontrollszemélyt vizsgáltak. Akik az MTHFR gén mutációval rendelkeztek, azoknál nem nőtt a szívbetegségek kockázata. A legfőbb újdonság az volt a kutatásban, hogy 19, korábban nem publikált adathalmazt vontak be, amelyben 48 ezer újabb szívbeteg szerepelt. Ezek vezettek arra az eredményre, hogy a magas homocisztein-szint semmiben sem befolyásolja a betegség kialakulását. A kutatók szerint publikációs egyoldalúság (vagyis inkább a pozitív eredményeket teszik közzé), illetve metodológiai helytelenségek játszottak szerepet abban, hogy világot láttak a homocisztein szintjét a szívbetegségekkel összekapcsoló anyagok.
„Néhányan úgy vélték, hogy a homocisztein nagyobb mennyiségben károsítja az ér belső falát” – magyarázta Dr. Clarke. „A szintemelkedés azonban inkább köszönhető egyéb más kockázati tényezőknek, mint például a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A magasabb homocisztein szint inkább jelzi a szívbetegséget, semmint okozza azt.
(4., 5).

4. Clarke R, Bennett DA, Parish S, Verhoef P, Dötsch-Klerk M, et al. (2012) Homocysteine and Coronary Heart Disease: Meta-analysis of MTHFR Case-Control Studies, Avoiding Publication Bias. PloS Med 9(2): e1001177. doi:10.1371/journal.pmed.1001177
5.
http://noinetcafe.hu/index.php?option=com_content....

7. / Ellenvélemény
A Science Daily 2010 júniusban megjelent számában az alábbiakról ad számot:
JAMA júniusi számában megjelent tanulmány szerint. azok a szív betegek, akiknek folsav hatására csökken a vér H tartalma, nem jelenti azt, hogy ezzel csökken a szívroham, koronária miatti halál vagy sztrók kockázata A kutatók nem értettek egyet azzal a nézettel, hogy a folsav szedése nem növeli a rák kockázatát ahogyan azt gondolták.
Egy meta analízis azt jelzi, hogy az általános H –nél 25%-kal alacsonyabb H koncentráció 11%-kal alacsonyabb kockázatot eredményez a koronária szívbetegség esetében, és 19%-kal alacsonyabbat a sztók betegségnél.
A napi folsav, B12 és B6 25%-ra csökkenti a H szintet – írja a cikk szerzője. Más kutatók szerint a folsav védő hatású a sztrókkal szemben.
A korábbi H csökkentő kísérletek azt jelzik, hogy a folsav nincs szignifikáns hatással a rákra. Ez a tény viszont a gyógyszeres kezelésre hívja fel a figyelmet. (aszpirin, sztatinok, valamint az életmódbeli változtatások) - különös tekintettel a dohányzás elhagyására és a túlsúlyra. Ily módon a H csökkentőknél, a sav-bázisú vitamin étrend kiegészítőknél jobb hatás érhető el a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében
Lowering Homocysteine Levels With Folic Acid and Vitamin B12 Does Not Appear to Reduce Risk of Heart Attack, Stroke, Study Finds

 

A Koleszterin csökkenthető (valóban szükséges?)
.Manapság már nagyon gyakori a magas koleszterinszint a fiatalabb korosztálynál is. A betegségek megelőzhetőek azzal, ha elkezded csökkenteni a vérzsír szintjét.

Fokhagyma
Alliint (képlet) és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Zsírsavcsökkentő hatása nagyon erős. Napi egy-két gerezd fokhagyma elfogyasztása akár 10-15%-kal is csökkenti az időskori érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A fokhagyma kúraszerű fogyasztása meggátolja a vérlemezkék összetapadásának mértékét is, és véd attól, hogy vérrögök keletkezzenek a vénákban. Emellett vérnyomáscsökkentő hatása is van. Gyakran használják még gombás megbetegedések ellen is.

Halolaj
Az eszkimók rengeteg halat esznek, ennek köszönhető, hogy ismeretlen a szív- és érrendszeri megbetegedés közöttük. A hal tele van omega-3 zsírsavval, amely a koleszterin egyik legjobb ellenszere.
Csökkenti a vér triglicerid-szintjét is, ezért az érelmeszesedés ellen is nagyon jó. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó vegyület az erek elernyedésére is jó hatással van, ezzel csökkenti a test összkoleszterin-szintjét. A szívkoszorúér megbetegedéseit is hatékonyan kezelik a halolajjal. Nem kell feltétlenül halolaj-kapszulákat enni ahhoz, hogy ezeket a jótékony hatások érvényesüljenek. A legnagyobb mennyiségben a pisztrángban és a lazacban van

L-Carnitin
Az egyik leghatékonyabb zsírégető aminosav, amely az összes fehérjében megtalálható. A szervezetben elraktározott zsírt energiává alakítja. Az L-Carnitin gátolja a koleszterin lerakódását a testben, és gyorsítja annak felhasználását. Ezen jótékony hatások mellett erősíti a szívizmot és az immunrendszert.
Gyorsítja az anyagcserét is, ezzel szabadítja meg a testet a méreganyagoktól. Az L-Carnitin fogyasztásának mennyiségéről megoszlanak a vélemények. Nem ajánlott napi 2000-2500 mg feletti mennyiséget bevenned. Az érzékenyebbek esetében ugyanis ilyenkor már kiütések jelzik a túladagolást

 

Az Omega-3 érfal védő hatása
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azokat előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni.
A hazai táplálkozásra azonban az omega-6 zsírsav túlzott bevitele mellett az omega-3 zsírsav hiány jellemző.

Mindkét esszenciális zsírsavat az E-vitamin tartalom védi meg az avasodástól.
Az infarktus elleni védőhatást a 80-as évekig elsősorban az omega-3 zsírsavak szérum koleszterin szint csökkentő hatásával magyarázták. Szérum triglicerid szint redukáló hatása is (mind az emelkedett, mind a normál szérum triglicerid szint esetén érvényesül) jelentős szerepet játszik az infarktus megelőzésében.
Az érbelhártya épségének megőrzését segítik, csökkentik az oxidatív és a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását, és így csökkentik a plakkok kialakulásának a veszélyét. Kisebb a szív koszorúér halálozás azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak halat és az omega-3- zsírsav adagolása infarktuson átesett egyéneknél kb. 30 %-kal csökkentette a halálozást.
Omega-3 kiegészítés eredményesen alkalmazható az aritmia megelőzésében.

Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású. Terápiás dózisban (6g/nap) átlagban 6 Hgmm szisztolés, és 3 Hgmm diasztolés vérnyomás csökkenés érhető el. Elsősorban a borderline (határérték) hipertónia kezelésében hatásos. Az omega-3 zsírsavakat a hipertónia adjuváns kezelésére ajánlják
Az omega-6 : omega-3 arány akkor megfelelő, ha 5:1 ill.10:1 közé esik (ábra). Táplálkozásunkban ez az arány a túlzott omega–6 és az alacsony omega-3 zsírsavbevitel miatt nagyon kedvezőtlenül alakult, meghaladhatja a 25 : 1, vagy még ennél is rosszabb arányt.
Lands WE. Dietary fat and health: the evidence and the politics of prevention: careful use of dietary fats can improve life and prevent disease.
Ann N Y Acad Sci. 2005 Dec;1055:179-92.

Minél több az omega-6 aránya annál nagyobb a szívhalál kockázata (ábra).
Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyvéből a 152 old.
Forrás: Dr. Barna Mária a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke AZ OMEGA-3 ZSÍRSAVAK SZEREPE A TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN

http://www.dinero.hu/okostojas/01_job_c.htm

Az egyik Bio Marine tanulmány résztvevői kezdetben átlagosan 2.0 értékű omega-3 index értékkel rendelkeztek, amely viszonylag alacsonynak számít. A 8 héten át tartó, napi 2g krill olaj szedését követően az átlagos index 4,5-re, vagyis 125%-ra emelkedett, és már 2 hét után 45%-os növekedés volt megfigyelhető. Ezek a vizsgálatok megerősítik, hogy a Superba Krillben lévő omega-3 a bélből szívódik fel a véráramba, és innen épül be a sejtekbe.
Az omega-3 index egy megbízható diagnosztikus mutató, amely jelzi a kombinált EPA és DHA (eikozapentaénsav és dokozahexaénsav) százalékos arányát a teljes zsírsavmennyiséghez viszonyítva a vörösvértestekben. A tengeri omega-3-at tartalmazó VITAkrill olajnak két nagy előnye van a hagyományos halolaj alapú omega-3 termékekkel szemben:

  • a nagy mennyiségű omega-3 foszfolipid, valamint
  • a természetes antioxidáns astaxantin tartalma van

A sarki krill, egy a déli sark vizeiben élő rákfajta. A sarki krillben a hosszú láncú omega-3 zsírsavak jelentős része foszfolipid formában található meg, amely fokozza a sejtek rugalmasságát,
A VITAkrill a világ legtisztább vizeiből előállított omega-3 zsírsav. Páratlan omega-3 forrás, 100%, tisztaságú Neptun Krill Olajat tartalmazó étrend-kiegészítő lágyzselatin kapszula
http://www.vitawell.hu/vitakrill-lagyzselatin-kapszula.html


800 μg/tabletta
60 db/doboz



http://www.bioco.hu/termek-innovita-folsav-mega.cms



Valeant Pharma Magyarország

3 mg/tabletta
50 tabletta/doboz



283917_496394697080729_1219229823_n_1.jpg

 

L- Cysteine lelőhelyek ITT és -->