Huszonötödik bejegyzés - mit kell tennünk, hogy elkerüljünk egy újabb stroke-ot?

Ma kiléptem a stroke- os csoportokból, mert 1 hónap alatt kinőttem őket. Már lehúzó volt a panaszkodásuk, hogy évekkel később milyen maradványtünetektől szenvedtek, mert
én már most tudom, hogy én nem fogok.

Olvastam, hogy bizonyos ételek kifejezetten jók a stroke-osoknak. Vagy vérhígító, vagy koleszterin, vagy vérnyomás csökkentő hatásuk miatt.
Ami jót tesz a szívnek, az jó az agynak is. Elvégre ez agyi infarktus volt. Az ilyen ételek tehát: paradicsom, fekete tea, fokhagyma, keserű csokoládé,
szárzeller, dió. Ezeket találtam eddig.

Arra nem találtam még magyarázatot, hogy pontosan mi okozta a stroke-omat, lehet valami betegség is, mint pl, a moyamoya nevű kór, majd a vérvizsgálat során, ami rám vár,
remélem, kiderül. Azt viszont tudom, hogy lehet megelőzni egy következőt. Azon felül, hogy soha nem szabad abbahagyni a vérhígító szedését, aktívan kell élni,
sportolni, egészségesen enni, és abbahagyni a cigit, kávét meg az alkoholos italok ivását. Mindent, ami növelheti a vérnyomást, vagy a koleszterin (vagyis vérzsír) szintet.
Egyébként amióta így élek, elmúlt az állandó fáradtság, amit előtte éreztem, pedig amennyire lehet, aktívan élek. Nem tudom, hogy a cigiről való leszokás eredménye - e , de mindenképpen erősen ajánlott.
Én pl. nagyon szerettem dohányozni, aki ismer, az tudja, de az életem azért drágább, nem volt választásom, hogy lerakom - e.

Mik a pozitív hatásai az egészséges életvitelnek:

- Az elsőtől a nyolcadik hétig: Jobban érzed magad, és több energiád van.
- A másodiktól a hatodik hónapig: Vesztesz a súlyodból, ami látszik is. A zsírpárnák izmokká alakulnak.
- A hatodik hónaptól: Felgyorsul a súlyvesztés, szűnik az izmok görcsössége, a végtagok lassan visszanyerik a funkciójukat.

Soha ne állj le a rendszeres edzéssel, és ne hidd, hogy az a szint már elég, ahol vagy. Meg kell változtatnod az étkezési szokásaidat.
A kalóriák számolása helyett, ami meglehetősen fárasztó, együnk többször 1 nap (négyszer) és ha éhesek vagyunk, együnk gyümölcsöt, de az egész ne legyen több, mint 3000 kalória.
Bizonyosodj meg róla, hogy amit eszel, ideális mennyiségben tartalmazza a szükséges tápanyagokat (1/3 rész hús, 2/3 rész köret).
Redukáld a lehető legalacsonyabb szintre a zsír, só, és cukor bevitelt. Igyál legalább 4 liter vizet 1 nap. Szedj multivitamin-t.


Mit kell ezért tenni:

- Bemelegítés: 7-8 perc könnyű aerobic, hogy beindítsuk a véráramlást, és bemelegítsük az izmokat.
- Torna: 1 vagy 2 sorozat, amely az egész testünket átmozgatja. Az egyes sorozatok között tartsunk fél óra szünetet! Az elején 2 óránként lehet valamilyen edzést végezni.
- Sport: Válaszd ki a 2 kedvencedet, a sportok közül, és 20 perc pihenővel a 2 között, csináld naponta 15-15 percet. Pl. szobabiciklizés, tollas, kocogás, úszás stb.
- Nyújtás: Minden nap nyújtsunk, akár úgy, hogy a falra feltesszük a karunkat, lábunkat. Figyeljünk a légzésre, kilégzésnél nyújtsunk.
- Egészséges étkezés: Teljes kiőrlésű pékáru, sok zöldség és gyümölcs, nátriumban gazdag, vagyis sótartalmú ételek mérsékelt bevitele, a só legyen kevesebb, mint napi 5 gramm. Magvak és zöldségek fogyasztása, húsevés maximum 2 x 1 héten, az is inkább fehér legyen.
 Napraforgó helyett fogyasszunk oliva olajat, és szívbarát margarint, és más növényi olajokat.
- Pozitív gondolatok: ezt már taglaltam a korábbi bejegyzésekben.
- Kiegészítő terápiák: Pl. akupunktúra, gyógymasszázs stb.
- Alternatív gyógymódok: autogén tréning, meditáció, irányított terápiák.


003-healthy-living.jpg

A cikket részben innen fordítottam :http://www.acupuncture.org.uk/




Ezt a cikket most találtam:

A nátrium-hidrogénkarbonát (vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.

A szódagyártás mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható. Manapság talán legtöbben gyomorégés ellen használják. A konyhában, fürdőszobában is fontos szerepet kaphat. Nemcsak fogfehérítésre, hanem folteltávolításra is. A szódabikarbóna is doppingol, fokozza sportteljesítményt. Nagyanyáink előszeretettel alkalmazták a szódabikarbónás lábáztatást. Különösen gyulladások, fertőzések, cukorbetegség, a szervezet savasodása, reuma és az immunrendszer gyengesége esetén ajánlott.
A szódabikarbóna felhasználása

-  fehér és világos színű ruháknál fehérítésre (por alakban, 3-5 evőkanállal a mosódóba szennyes ruha közé szórva) Ahhoz hogy tényleg lássuk az eredményt ki kell tapasztalnunk az arányokat. Függ a mosandó ruhák mennyiségétől és a mosógéptől. A végeredmény mindenféleképpen lenyűgöző.

    zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről;
    makacs szennyezések tisztítása edényekről, csempékről, hűtőgépből, sütőről stb.;

    fogak fehérítése (ha borsmentaolajat adsz hozzá, az íze se olyan rossz);
    ezüst patinamentesítése,
    haj, fejbőr korpátlanítása. Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölsz a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától
    gyomorégés megszüntetése;
    szacharint tablettázására;
    tészták állagának lazítására


    Fehéríteni szeretnéd a körmeid? Körömápolás előtt áztasd be
    egy tál langyos vízbe, majd pár evőkanál szódabikarbónát adj hozzá.
    Szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a szagokat is.
    Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorod helyett is. Izzadás csökkentése: Egy kevés port bedörzsölsz a hónaljadba vagy a lábfejedbe, és máris elfelejtheted az izzadságszagot.
    Beszórhatod a cipődbe is, hagyd állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

A szódabikarbóna további előnyei

    Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát     is szórunk a vízébe.
    Ha kemény a víz szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
    Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
    Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
    Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyassz. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
    Ha nehezen fő meg a marhahús, tégy a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
    Leégett étel maradványait eltüntethető, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralsz. Ha kihűlt, könnyen kitisztítható a lábas.
    A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhető le. A WC-kagylóba szórj szódabikarbónát, majd csutakold ki kefével.
    Teáskanna vízkőtlenítéséhez, ecettel felpezsdítve.

szodabikarbona.jpg
innen van: http://andio.biz/bolt/oko-tisztasag/szodabikarbona-1-kg


Ha érdekesnek találod, amit olvastál, lájkold a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg.