Huszonegyedik bejegyzés - teszt mindenkinek

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.

Életkor. A stroke kockázata a kor előrehaladtával nő.

Magas vérnyomás. A magas vérnyomás mind a vértelen, mind a vérzéses stroke-nak kockázati tényezője. Károsítja az erek falát, ezáltal érelmeszesedés és vérzés nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Magas koleszterinszint. A kis sűrűségű (LDL) koleszterin - a rossz koleszterin - magas szintje növeli az érelmeszesedés kockázatát. A többlet LDL más anyagokkal együtt lerakódhat az artériák falában, ahol aztán plakkokká keményednek. A túl magas trigliceridszint szintén fokozza az érelmeszesedés esélyét. Ezzel szemben a nagy sűrűségű (HDL) koleszterin - a jó koleszterin - szintje csökkenti az érelmeszesedés kockázatát azáltal, hogy eltávolítja a még le nem rakódott rossz koleszterint az erekből.

Cukorbetegség. A cukorbetegség a stroke egyik fő rizikófaktora. Ha Ön 2-es típusú cukorbeteg, szervezete nem képes megfelelően kezelni a cukrot és valószínűleg a zsírokat sem, továbbá a vérnyomása is magasabb a szükségesnél. A 2-es típusú cukorbetegség és társbetegségei (együtt: metabolikus szindróma) mind fokozzák az érelmeszesedés kockázatát. A cukorbetegség károsítja a szervezet vérrögoldó képességét is, ezzel növeli a vértelen stroke kialakulásának esélyét.

Stroke és elhízás. Az elhízás fokozza a magas vérnyomás, a szívbetegség, az érelmeszesedés és a cukorbetegség kockázatát, melyek külön-külön is, együtt meg különösen fokozzák a stroke kockázatát.

Szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegség. Számos szív- és érbetegség fokozza a stroke kockázatát, például a szívelégtelenség, a korábbi szívinfarktus, a szívbelhártya fertőződése (endokarditisz), egy bizonyos típusú szívritmuszavar (pitvarfibrilláció), a víciumok (szívbillentyű-betegségek) és a szív véráramlási zavart okozó fejlődési rendellenességei. A stroke kialakulásának legfontosabb rizikófaktora a fentiek közül a pitvar fibrilláció, mivel a pitvarban kialakuló trombusokból kis vérrögök szakadhatnak le. A szívbeli erek érelmeszesedése ugyanakkor azt jelzi, hogy a szervezet többi erében is fennáll a folyamat, ide értve az agyi ereket is.

Emelkedett homocisztein szint. Ez az aminosav bomlástermék normálisan is jelen van a vérben, emelkedett szintje azonban növeli az érelmeszesedés kockázatát.

 Stroke és TIA


A legtöbb betegnél a stroke figyelmeztető tünetek nélkül alakul ki. Az egyik lehetséges előjele a stroke-nak az átmeneti keringési zavar (tranziens iszkémiás attak - TIA). A TIA egy agyterület viszonylag rövid keringészavarát jelenti, amely még nem vezet érdemleges sejtpusztuláshoz. Stroke és TIA bővebben.

Korábbi stroke vagy TIA. Ha Önnek már volt stroke-ja, akkor egy következő stroke kialakulásának fokozott a kockázata. Akinek volt már TIA-ja, sokkal nagyobb valószínűséggel fog stroke-ot kapni, mint az, akinek nem volt.

Stroke a családban. A stroke előfordulási valószínűsége nagyobb, ha szülei, testvérei már kaptak stroke-ot, illetve volt TIA-juk.

A stroke és a nem. A stroke a nőknél és a férfiaknál kb. azonos gyakorisággal alakul ki, de a nők gyakrabban halnak meg a stroke miatt, mint a férfiak.

Dohányzás. A dohányosoknak sokkal magasabb a stroke kockázata, mint a nem dohányzóknak. A dohányzás elősegíti a plakkok kialakulását az erekben, a nikotin fokozza a szív munkáját azáltal, hogy növeli a pulzust és a vérnyomást. A dohányfüstben található szén-monoxid kiszorítja az oxigént a vérből, ezáltal fokozott keringési munka mellett ugyanannyi a szállított oxigén mennyisége.

 

Fogamzásgátló tabletta, illetve más hormonális készítmény szedése. A stroke kockázata magasabb a fogamzásgátló tablettát szedő nők esetén, különösen, ha dohányosok, nagy hormontartalmú gyógyszert szednek és 35 évnél idősebbek. A napjainkban kapható alacsony hormontartalmú tabletták sokkal kisebb kockázatot jelentenek, mint a korábbi készítmények. A menopauzakezelésére alkalmazott hormonkezelés szintén enyhén magasabb stroke kockázatot hordoz magában.

Rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, kábítószer használat.

Fokozott stressz. Amennyiben Önt több tényező is érinti a fenti kockázati tényezőkből, figyeljen jobban oda életvitelére!

(WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)

 

 

Ha érdekesnek találod, amit olvastál, lájkold a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg.

Címkék: teszt tia