Százhuszonkettedik bejegyzés - Az íny (és fog) gyulladás és a stroke kapcsolata

A cikk teljes egészében INNEN VAN

Az ínygyulladás korunk népbetegsége

Fogágybetegségek előfordulása

Miért is lehet elmondani, hogy az ínygyulladás korunk népbetegsége?
Ma Magyarországon a lakosság kb. 90%-a szenved valamilyen fokú ínybetegségben. Lehet ez egészen kis fokú ínygyulladás, aminek szinte még nincs is tünete, de lehet ez a fogak elvesztéséhez vezető súlyos fokú fogágybetegség is.

Sajnos a betegség nemcsak a felnőtt lakosságot érintheti. Gyermekeknél, és kamaszkorban sok esetben megtalálható a betegség különböző stádiumokban, kisebb-nagyobb mértékben.
A felmérések, kutatások és saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy az ínygyulladás, a fogágybetegségek előfordulásának gyakorisága szinte semmit sem csökkent az utóbbi években.

Fogágybetegségek hatása az egész szervezetre

Nemcsak azért fontos újra és újra beszélni ezekről a betegségekről, mert a fogak elvesztéséhez is vezethetnek, hanem azért mert hatással vannak az egész szervezetre és súlyos betegségek kockázatát növelhetik.


Kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy összefüggés van a szívinfarktus, a stroke, a koraszülések és a fogágybetegségek között.



Miből következik ez az összefüggés? A fogágybetegséget okozó baktériumok, ill. toxinjaik átjutnak a méhlepényen és olyan folyamatokat indíthatnak be, amik koraszüléshez, ill. kis súlyú csecsemők születéséhez vezethet.
Hasonló összefüggéseket fedeztek fel a fogágybetegségek, a szívinfarktus és az agyi érrendszeri megbetegedések között is. A fogágybetegséget okozó baktériumok toxinjai érfal károsító hatással rendelkeznek, így növelve ezen betegségek kockázatát.
Ezek nagyon fontos összefüggések. Tehát az ínygyulladás, a fogágybetegségek megelőzésével nemcsak a fogakat óvhatjuk, hanem más súlyos betegség előfordulásának kockázatát is csökkenteni lehet.

Az ínygyulladás kialakulása

Az ínygyulladás tulajdonképpen a fogágybetegség egyik formája. Ez esetben csak az íny betegszik meg, a folyamat a fogágy többi részére - csont, gyökérhártya - még nem terjed ki. Az ínygyulladás a fogágybetegség egyetlen olyan formája, amely még visszafordítható. Mégpedig nagyon egyszerűen. A terápia: jó szájhigiene és időben elkezdett fogorvosi kezelés.

Az ínygyulladás kialakulásának legfőbb oka a plakk és a benne levő baktériumok. Kialakulásában számos más tényező is szerepet játszhat pl.: hormonális okok, (terhesség, pubertás, stb.) vírusok, gyógyszer, stb.
Különböző általános betegségekhez is társulhat ínygyulladás (pl. cukorbetegség, vérképzőrendszeri megbetegedések).
Helyi tényezők hatására is nagyon gyakran kialakulhat: pl. rossz fogtömések, rosszul záró koronák, nem jól illeszkedő fogsorok, stb.

Az ínygyulladás kialakulása

A kezdődő ínygyulladásnak első jele a vérzés. Ez eleinte csak alaposabb fogmosáskor jelentkezik, az ínypapillák csúcsánál. Fájdalmatlan a folyamat. Ezért is tud kialakulni a súlyosabb kórkép, hisz nem veszik komolyan ezeket az első jeleket. Már a legkisebb vérzésre, problémára is oda kell figyelni, hisz kezdeti stádiumba a folyamat visszafordítható.
Alapos szájhigiene szükséges , speciális fog,-ínyápoló szerekkel. Az előzőekben ismertetett MERIDOL termékcsalád kiváló a kezdeti, de a súlyosabb formákban is.

Nagyon fontos időben fogorvoshoz fordulni, mivel már előrehaladottabb esetekben nem elég önmagában csak a jó szájhigiene. A fogágybetegség diagnózisa és kezelése a fogorvos feladata. Ennek érdekében röntgenfelvétel és különböző vizsgálatok is szükségessé válhatnak.
A diagnózis felállítása után tervezi meg a fogorvos a kezelés menetét. Szükséges az un. professzionális fogtisztítás, fogkő eltávolítás, polírozás.
Súlyosabb esetekben a gyógyszeres kezelés is elengedhetetlen.

Legfontosabb azonban a betegség megelőzése. Ez pedig a lehető legegyszerűbb módon megtehető, a jó szájhigiene biztosításával. Megfelelő fogkrém, szájvíz, fogkefe segítségével alapos, jó technikájú fogtisztítás, szájápolás.

Elengedhetetlen a rendszeres legalább évenkénti fogorvosi ellenőrzés is.



2eu6un_1.jpg

Dr. Kovács Éva
fog- és szájbetegségek szakorvosa
gyermekfogszakorvos
fogszabályozó szakorvos

 

Ha érdekesnek találod, amit olvastál, like-old a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg. Itt lehet a bejegyzéseket kommentelni, és nekem üzenni.

 

tetszik.png