Kilencvenedik bejegyzés - Zsoldos Bence: Koleszterin-szint és a szívműködés komplementer kezelése

Koleszterin-szint és a szívműködés komplementer kezelése

                                                                                            

Zsoldos Bence írása

www.nelegybeteg.hu  (nagyon jó egészséggel kapcsolatos publikációk vannak a honlapon)

 

ver_1.jpg

 

 

Prológus

 

A szívinfarktuson átesett emberek többsége kap koleszterin-szint csökkentő gyógyszert, mivel ezáltal csökken a második infarktus kockázata (akkor is, ha a kiindulási koleszterin-szint nem magas).

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szivinfarktus/55/elet-szivinfarktus-utan

 

A szívinfarktust elszenvedett betegeknek élethossziglan szükségük van néhány gyógyszerre – ezek vérrögösödés gátló, koleszterincsökkentő és szívizomvédő gyógyszerek, de az életmódi változtatások megtartása is nagy jelentőséggel bír.  A család támogató segítsége megkönnyíti a célok elérését.

 

 

...és mit mond a nemzetközi hírű specialista Dr Ravnskov (Koppenhága)?
http://www.heart-disease-bypass-surgery.com/data/articles/36.htm#2

1./ a koleszterin (K) nem halálos méreg, hanem a sejtjeink élet anyaga. A vér K szintjét befolyásolja a mentális stressz, a fizikai aktivitás, valamint a testtömeg változása. A magas K szint önmagában nem veszélyes, de utalhat egy egészségtelen helyzetre vagy teljesen ártatlan lehet.

2./ úgy tartják, hogy a K elősegíti az érelmeszesedést és így a szív koszorúér betegséget. Azonban számos tanulmány arról számol be, hogy akiknek alacsony a vér koleszterin szintjük ugyan úgy elmeszesedik az érhálózatuk, mint akiknek magas.

3./ A szervezetünk 2-3-szor több koleszterint termel, mint amennyit elfogyasztunk. A K termelése megnő amikor kevés K-t eszünk és csökken, amikor sok K-t eszünk. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért nem csökkenti a K-t az óvatos diéta jobban, mint átlagosan néhány százalék.

4./ Nincs bizonyíték arra, hogy étkezés során túl sok állati zsír és koleszterin érelmeszesedést vagy szívbajt okozna. Több, mint egy tucat tanulmány kimutatta, hogy akik szívrohamot kaptak, nem ettek több zsírt, mint mások és az érelmeszesedés mértéke nincs kapcsolatban az étrenddel.

5./ A K csökkentése csak gyógyszer szedésével hatásos, azonban sem a szívhalálozás vagy általában a halálozás – nem javult a K csökkentő gyógyszerek hatására. Éppen ellenkezőleg ezek a gyógyszerek veszélyesek a szívre és megrövidítik az életet.

6./ Az új K csökkentő gyógyszerek, a sztatinok - megelőzik a kardiovaszkuláris betegségeket, de más mechanizmus következményeként, mint a K csökkentők

7./ Az évtizedben számos tényt közölnek a tudományos folyóiratok és könyvek, de a szív-diéták javaslattevői ritkán tájékoztatják ezekről az embereket

8./ Az ok, amiért a laikusok, orvosok, és az elfogulatlan tudósok félrevezetődnek nem más, mint az, hogy az ellentmondó eredményeket rendszeresen nem veszik figyelembe vagy hibásan idéznek tudományos lapokban.

A szív és érrendszeri betegségeknek nem a koleszterin, hanem a gyulladás az oka. A koleszterin csökkentőket azonban csak úgy elhagyni egyetlen egy okból nem tanácsos. Aki mit sem változtat az életmódján, csupán elhagyja a koleszterinszint csökkentőjét, egy kis pozitív mellékhatásról is lemond. A nyugati táplálkozást folytatók körében metabolikus szindróma, vagy azt megelőző állapot és ezek következében magas gyulladásszint tapasztalható. A koleszterinszint csökkentők egyik véletlen mellékhatása, hogy némileg csökkentik a szervezetszintű gyulladást. A gyógyszer elhagyásával ez a kis gyulladáscsökkentő hatás is elmarad. Ez persze nem egy komoly hatás, ahhoz mérten, amilyen mértékben a paleolit étrend megszünteti a gyulladást és a kardiovaszkuláris kockázatot. Ha tehát valaki jót akar önmagának, elhagyja a koleszterin csökkentőjét és visszatér arra a természetes étrendre, amit évmilliókig követett az emberi nem.

(1)de Lorgeril, M; Salen, P: Recent cholesterol-lowering drug trials: new data, new questions. J. Lipid Nutr. Vol.19, No.1 (2010)

(2) de Lorgeril M, Salen P, Martin JL, Monjaud I, Delaye J, Mamelle N: Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation. 1999, 16;99(6):779-85.

(3)de Lorgeril M, Salen P: Cholesterol lowering and mortality: time for a new paradigm? Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2006, 16(6):387-90.

 

Koleszterin a szervezetben

 

A táplálkozással felvett koleszterin az összes K 25%-a. A többit (75%) a máj állítja elő

Az össz K szint nem alkalmas jelzője a koszorúér kockázatoknak csak azt jelzi, hogy szükséges-e további labor vizsgálat (HDL, LDL, trigliceridek)

  • minden sejt membránja rengeteg koleszterint tartalmaz, ha ezt mesterségesen lecsökkentjük zavar támad a szervezet összműködésében.
  • Az agy szárazanyag tartalmának a fele koleszterin, a koleszterincsökkentők egyik látványos hatása a memóriaromlás
  • A koleszterin létfontosságú építőeleme az összes szövetnek. Egy ilyen létfontosságú molekula kiiktatása az étrendből abszurditás. Ha illusztrálni szeretnénk, képzeljük el, hogy testünk egy faház, a koleszterin pedig a szög. Most húzzunk ki minden egyes szöget a házból. Mi történik? A ház összeomlik. Ugyanez igaz az emberi szervezetre"
  • A koleszterin az elsődleges forrása az életfontosságú mellékvese- szteroid-hormonoknak, mint a kortizonnak és a nemi hormonoknak.

Kérdések

 

Ha a koleszterin a szívbetegség oka, akkor:

  • a szívinfarktus áldozatai 50%-ának miért normális a koleszterin-szintje?
  • az érelzáródás és infarktus miért nem alakul ki a 100.000 km hosszú érrendszer bármely részén?
  • Miért nem kapunk fül- vagy könyökinfarktust? Miért azon a 25 cm-es szakaszon a szív-artériában következik be az infarktusok 95%-a?
  • miért nem kapnak az állatok szívrohamot, noha a medve koleszterinszintje 6000 mg/dl (=156 mmol/l ZsB)
  • A hagyományos gyógyászat nem ad választ ezekre a kérdésekre

 

 

Mi a válasz az alábbi vizsgálati eredményre?

A 65 évnél idősebb 6984 beteg etimológiai vizsgálat az alábbiakat mutatta:

  • A halálozás fordítva állt kapcsolatban a koleszterin szinttel. Vagyis minél magasabb volt a koleszterin, annál alacsonyabb volt a halálozás aránya.

<160 mg/dL:

5.2%

160-199 mg/dL:

2.2%

200-239 mg/dL:

1.6%

nagyobb=240 mg/dL:

1.7%

 

CONCLUSIONS: Among older hospitalized adults, low serum cholesterol levels appear to be an independent predictor of short-term mortality
Az alacsonyabb koleszterin szint nem jelenti a hosszabb idejű továbbélést (ZsB)

Serum cholesterol levels and in-hospital mortality in the elderly.

Am J Med. 2003 Sep;115(4):265-71.

 

 

Az LDL és HDL un. koleszterinről

A "rossz"LDL- szállító a koleszterint a májból a szervezetbe szállítja

Ha túl sok LDL van úton a vérkeringésben, lerakódik az erekben, különösen akkor, ha az LDL- szállító az oxidációs folyamatban megsérül, azaz oxidálódik. A sérült LDL-szállítók könnyen megtapadnak az erekben, és nem kerülnek vissza a májba

 

A "jó" HDL-szállító a fölösleges koleszterint visszaviszi a májba és a beleken keresztül kiválasztódik
A HDL-t ér-, és szívvédőnek is tekintik. Értéke minél nagyobb, annál jobb. A sok HDL képes az érfalból a lerakódott koleszterint „kiszívni".

“The most common cause of low HDL-C in western society is metabolic syndrome”. Clin Res Cardiol. 2010 September; 99(9): 599–602

 

  • Az alacsony HDL-koleszterinszint is növeli a szívbetegségek kockázatát, még akkor is, ha valakinél az LDL-koleszterinszint egyébként a normális tartományba esik

 

A koleszterin akkor rakódik le, amikor az érfal mikro sérüléseket szenved. A lerakódások azonban a koleszterintől függetlenül alakulnak ki, vagyis attól még, hogy lecsökkentjük a koleszterin szintet a vérben ezek a lerakódások megjelenhetnek.

 

A máj a koleszterint epesavvá alakítja át, így a koleszterin az epesavvá alakulással megszűnik, fölhasználódni. Ez a folyamat az egyetlen lehetséges biokémiai út koleszterin eltávolítására az emberi szervezetből. Ráadásul az epesav jelentős mennyiségű koleszterint is visz magával a májból az epe utakba és onnan továbbkerülve a bélrendszerbe, a széklettel nagy része végleg távozik a szervezetből

 

A vér magas koleszterinszintje a táplálkozással, illetve

az esetek egy részében a szervezet belső koleszterintermelésének fokozódásával függ össze

 

 

Koleszterin referencia határok

 

Total Cholesterol Category

Kevesebb, mint →5,2 mmol/L

Kívánatos

5,2-6,2 mmol/L

Határérték

6,2 mmol/L és nagyobb

Magas

 

 

LDL Cholesterol Level

LDL Cholesterol Category

Kevesebb, →2,6 mmol/L

Optimális

2,6-3,3 mmol/L

Kissé magas

3,3-4,1 mmol/L

Határérték

4,1-4,9 mmol/L

Magas

4,9 mmol/Lés nagyobb

Nagyon magas

 

 

 

HDL Cholesterol Level

HDL Cholesterol Category

Kisebb →1,0 mmol/L

Nagy kockázati tényező szívbetegségre

1,0-1,5 mmol/L

Minél nagyobb, annál jobb

60 mg/dL→1,5 mmol/L és nagyobb

Elért védelem a szívbetegséggel szemben

 

Átszámítás

Koleszterin mért értékeinek átszámítása: mg/dl x 0,026 = mmol/l
Triglicerid átszámítása: mmol/l x 88,5 = mg/dl

 

 

A normálisnak tartott koleszterin szint
Hazai protokoll

A teljes koleszterinnek normális esetben 5,2 mmol/L alatt kell lenni.
Az 5,2-6,2 mmol/L a felső határ, és a
6,2 mmol/L felett a kezelésre szoruló felső határ

 

Egyes összetevők kívánatos értékei: (Lab Test Online közlés)

   - Koleszterin <5,2 mmol/l
   - HDL-koleszterin >1,04 mmol/l
   - LDL-koleszterin <2,59 mmol/l*
   - Triglicerid <1,70 mmol/

 

10%-os koleszterinszint-csökkenés 20-50%-kal csökkentette az infarktus kialakulásának kockázatát.

LDL koleszterin

National Cholesterol Education Program (NCEP III) Adult Treatment Panelje (ATP III) a kockázat becslésére a következő besorolást ajánlja

  • Optimális: < 2,6 mmol/l
  • Magas-optimális: 2,6 – 3,3 mmol/l
  • Magas határérték:3,4 – 4,1 mmol/l
  • Magas:4,1 – 4,9 mmol/l
  • Nagyon magas: > 4,9 mmol/l

ezen betegek komolyabb koronária-történésre vonatkozó tízéves kockázata meghaladja a 20%-ot.

 

Labor eredmények értékeléséhez néhány fontos szempont

  • A referencia értékeken kívüli eredmény nem feltétlenül jelent létező problémát. Az ilyen eredménynek egy nagyon fontos üzenete van: az Ön orvosának tovább kell vizsgálódnia. Lehet, hogy Önnek van egy rossz eredménye, ugyanakkor semmi baja nincs, . az orvosának azonban meg kell próbálni felderíteni a rossz eredmény okát.

 

  • „Minden laboratóriumi eredményem normális, nem lehet semmi bajom.”

Ez valóban jó jel, de a jó eredmény csak a vizsgálatok egy csoportjára vonatkozik, - és ez nem jelent garanciát. Ahogy az egészséges emberek eredményei közül is néhány kívül eshet a referencia tartományon, ugyanúgy megvan az esély arra is, hogy a beteg emberek egyes vizsgálati eredményei a referencia értéken belül legyenek.

A jó  laboratóriumi eredmények nem igazolják az egészségtelen életmódot!

 

Ha Önnek korábban rossz eredményei voltak, az azt követő normál eredmények jó jelnek számítanak. Az orvos ebben az esetben – esetleg néhány hónappal később – kontroll vizsgálatokat kérhet, hogy megbizonyosodjon a változásról,

http://www.labtestsonline.hu/understanding/reference.html

 

 

Kérdés és válasz az infarktusra

 

1. Vannak olyan személyek, akik szívinfarktus szempontjából veszélyeztetettebbek? Igen. A túlsúlyosak, dohányzók, magas vérnyomással rendelkezők, cukorbetegségben szenvedők, akik kockázatfelmérő tesztje kóros és/vagy családjában már előfordult szívbetegség, nagyobb veszélynek vannak kitéve.

 

2. Létezik olyan otthoni teszt, amellyel eldönthető, hogy ki vagyok-e téve szívinfarktus veszélyének? Nem. A diagnózis a fent említett vizsgálatokon alapul. Az átfogó kockázati becsléshez speciális felszerelés és a teszteredmények képzett szakember általi értelmezése szükséges

 

Executive Summary of the Third Report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III) JAMA (2001) 285:2486-2497.

 

http://www.labtestsonline.hu/tests/CardiacRisk.html

 

Vérvizsgálat konzultációval

A konzultáció magában foglalja:

  • panaszok alapján laboratóriumi vizsgálatok kiválasztását;
  • laboratóriumi leletek értékelését, véleményezését;
  • szükség esetén javaslat a megfelelő szakorvos igénybevételére

 

Konzultáció időtartama: 20 perc
Helyszíne: Mammut II.Bevásárlóközpont
A konzultáció térítési díja: 3000 Ft.
Időpontot az alábbi telefonszámokon kérhet: Tel: +36 1 309 4300, Mobil: +36 30 581 8760

 

 

Hogyan növelhető a „jó koleszterin” a HDL?

Régóta ismrert, hogy a HDL-koleszterin szintje csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát, míg az LDL-koleszterin növeli azt

 

 

Niacin B3 vitamin

A niacin, vagy más néven B3 vitamin segít a HDL-koleszterin szint növelésében.

Újabb kísérletek szerint azonban a magas dózisú niacint kapó csoportban még nőtt is a stroke előfordulása – ez az eredmény nagymértékben hozzájárult a további kísérletek leállításához (2011. jún.)

A jacksonville-i Florida Orvostudományi Egyetem a Metabolism, Clinical and Experimental szaklapban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy a B3 vitamin elősegíti a jó koleszterin termelését a szervezetben. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a niacin (B3-vitamin) meggátolja a HDL kiürülését a szervezetből, ezáltal növeli a HDL koncentrációját a szervezetben

2012. július 26. Forrás: Medipress

 

A Niacin közel 50 éven keresztül volt elengedhetetlen hatóanyaga a koleszterin-kezeléseknek. Egy új tanulmány azonban rávilágít, hogy a magas halálozási arány és a súlyos mellékhatások miatt a jövőben feltehetően nem fogják alkalmazni.

"Lowering 'bad' cholesterol (LDL) with an optimal intensity of tolerated statins and adherence to healthy lifestyle changes remains the most effective approach to prevent strokes and heart attacks for patients at risk of cardiovascular disease."

Neil Stone, M.D., the Robert Bonow MD Professor in Cardiology at Feinberg and a cardiologist at Northwestern Memorial Hospital. Niacin too dangerous for routine cholesterol therapy 2014. júl. 21

http://www.worldpharmanews.com/research/2834-niacin-too-dangerous-for-routine-cholesterol-therapy

 

 

  • Ajánlott rendszeres fogyasztása: a csirkehús, makréla, pisztráng, lazac, mogyoró és borjúhús. máj, a vese, tojás
  • Tanulmányok igazolják a szójának a HDL szint emelésére gyakorolt kedvező hatásait, fejt ki. Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szerint már egészen kis mennyiségű szója fogyasztásával el lehet érni a kívánt eredményt.

 

Nyugaton forgalmaznak receptköteles nagy dózisú nikotinsav-készítményt vérzsír csökkentésre, itthon azonban ez nincs jóváhagyva

 

A nikotinsavat előnyösnek találták az érelmeszesedés lassításában is. „Gyakran a szakmában is elfelejtik, hogy már egy 1975-ös vizsgálatban a gyógyszerek közül a niacin csökkentette a legjobban, 10%-kal a koleszterinszintet, de az infarktusok számát is

dr. Pados Gyula.

 

 

B3 + sztatin kombinációt találták a legjobbnak

We think that the HDL-raising and triglyceride-lowering and additional LDL-lowering that may occur with the combination may be better than just statins alone, but we need to prove it
           
Source: Niacin Plus Statin Vs. Statin | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/news-        and-events/news-releases/2006/study-compares-niacin-plus-statin-vs-statin-alone-to-delay-heart-             disease#ixzz38qgyMhKH
                University of Maryland Medical Center

 

Mit jelent a nagy dózis?

given a starting dose of 500 mg. The daily dosage will be increased weekly over four weeks to a maximum of 2,000 mg.

            Source: Niacin Plus Statin Vs. Statin | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/news-        and-events/news-releases/2006/study-compares-niacin-plus-statin-vs-statin-alone-to-delay-heart-             disease#ixzz38qiedAbE
                University of Maryland Medical Center
                July 31, 2006

 

Vigyázat A nagy dózis növeli a májkárosodás kockázatát is. Épp ezért májbetegeknek, illetve vesebetegeknek, gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott a niacin, valamint epehólyag-problémákkal küzdők és cukorbetegek (megemelheti a vércukorszintet) is csak szoros orvosi felügyelet mellett szedhetik.

 

Niacin can raise HDL cholesterol — the "good" cholesterol — by 15 to 35% .

Mayo Clinic Staff

 

Egy másik tanulmányban azt találták, hogy infarktuson átesett férfiaknál a gyógyszeres kezeléssel kombinált niacin csökkentette a második infarktus kialakulásának kockázatát.

(Itt a gyógyszeres kezelésen vélhetően a sztatinokat érték ZsB)

http://umm.edu/news-and-events/news-releases/2006/study-compares-niacin-plus-statin-vs-statin-alone-to-delay-heart-disease

 

 

Sztatinok hatása

A niacint szedő betegek mindegyike szedett bizonyítottan koleszterincsökkentő hatású szimvasztatint

32 hónappal a vizsgálat megkezdése után mindegyik niacint szedőknél csökkent a triglicerid- és növekedett a HDL-koleszterinszint. A kedvező hatás azonban nem nyilvánult meg a szívinfarktusok és a stroke arányának csökkenésében, Ez akkor fából vaskarika !!

Dr. Susan B. Shurin és az Amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő-, és Vér-egészségügyi intézet

http://napidoktor.hu/blog/korkep/sziv-es-errendszer/hatastalan-niacin/

 

Simvastatin is one of several medications in the class of drugs known as “statins

Source: Niacin Plus Statin Vs. Statin | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/news-and-events/news-releases/2006/study-compares-niacin-plus-statin-vs-statin-alone-to-delay-heart-disease#ixzz38qvajF23
University of Maryland Medical Center
Follow us: @UMMC on Twitter | MedCenter on Facebook

A magas koleszterinszintű szívbetegek kiegészítésként niacint is kaptak: az eredmények szerint csökkent náluk az infraktus és a stroke kockázata is.

McCully rámutat arra, hogy a sztatinok gátolják a szív működéséhez nélkülözhetetlen Q10 koenzim szintézisét, így valójában komolyan hozzájárulnak a szívelégtelenség, ill. szívritmuszavar kialakulásához. Ezen felül súlyos mellékhatásaik vannak, mint bélpanaszok, izomfájdalmak, ritkán életveszélyes izomsejt szétesés. A legriasztóbb azonban, hogy az állatkísérletek tanúsága szerint az összes sztatin rákkeltő hatású, írja McCully. Egy sztatin klinikai próbában a gyógyszercsoportban 12 mellrák alakult ki, míg a placebocsoportban csak 1. Egy 2002-es vizsgálat sztatin szedők körében másfélszeres mellrák kockázatot talált.

 

Izomkárosodás

  • Az izom fájdalmak és izomgyengeség relatíve gyakori a sztatin szedés alatt. Nagyon nehéz behatárolni, hogy mennyire is. A főáram nézete szerint kb. a sztatint szedők 1 %-a szenved izomfájdalmaktól vagy gyengeségtől..

Dr. James K. Liao, nagy sztatin hívő, a bostoni Brigham & Women's Hospital vaszkuláris medicina kutatás vezetője szerint az izomfájdalmak ennél sokkal gyakoribbak: páciensei

15-20%-nál fordulnak elő.

  • Egy osztrák kutató csoport felfedezte, hogy a sztatinokkal kapcsolatos izom problémák sokkal valószínűbben jelentkeznek azoknál, akik sokat edzenek. Megvizsgáltak egy csoport FH-s profi atlétát és azt találták, hogy csak 20%-uk tudja tolerálni a sztatin szedést komoly izomfájdalmak és gyengeség nélkül.
  • Egy beteg csak kb. 25 métert tudott menni anélkül, hogy le ne kellett volna ülnie pihenni. Miután lecsökkentették az adagját, könnyedén elgyalogol akár egy mérföldet is. Persze sem ő, sem az orvosa nem hiszik, hogy az izomgyengesége a sztatinnal volt kapcsolatos. Hiszen már 80 felé jár, volt egy infarktusa, hát Istenem, le van lassulva kicsit. Annyira könnyen legyintünk mások tüneteire!

 

 

Májkárosodás

Ez gyakori, de általában nem súlyos. Emelt májenzim szinteket jelent a vérben, ami általában rendeződik a sztatinszedés abbahagyása után. Máj elégtelenség is előfordult sztatin szedés alatt, de ez nagyon ritka.

 

Rák

  • Ez a legkomolyabb hosszú távú probléma. Az American Medical Association 1996-ban megjelent vizsgálatában kimutatták, hogy rágcsálóknál mindenfajta lipid csökkentő gyógyszer (fibrátok és sztatinok) rákot okoznak. A gyógyszergyárak megpróbálták eloszlatni a félelmet azzal, hogy olyan vizsgálatokat készítettek elő, amelyek látszólag kimutatják, hogy a sztatinok nemhogy nem okoznak rákot, de megvédenek ellene. A legjobb védekezés a támadás. Több helyen lehetett olvasni a sztatinok rákellenes védőhatásáról.
  • Amikor azonban meta-analízisben kielemezték a sztatin vizsgálatokat (a JAMA-ban jelent meg), akkor azt találták, hogy a sztatinoknak semmilyen rákellenes védőhatása nincs! Ez az üzenet mégis megragad az emberek emlékezetében.
  • Nézzük meg, hogy arra van-e valami bizonyíték, hogy a sztatinok rákot okoznak. Egy soha nem említett nagy japán sztatin vizsgálatban, a J-LlT-ben azt találták, hogy a páciensek egy kis csoportja "hiper-érzékenyen" reagál a szimvasztatinra, vagyis az LDL szintjük drasztikusan lecsökken. Ebben a csoportban szignifikánsan megnőtt a rákos halálozás.
  • A PROSPER vizsgálatban, amit idős embereken végeztek, 24-gyel többen haltak meg rákban a sztatin csoportban, mint a placebo csoportban. Ez teljesen érvénytelenítette a csekély szív és érrendszeri előnyöket.
  • A CARE vizsgálatban 12 mellrákos eset volt a sztatin szedők csoportjában, és csak egy a placebo csoportban. Ezek egyike sem bizonyítja konkrétan, hogy a sztatinok rákkeltők, de a sztatin szedés alapos ilyen irányú követést igényelne.

 

Szívelégtelenség

A sztatinoknak sok egyéb mellékhatása létezik, de a két leggyakoribb az akut hasnyálmirigy gyulladás, és a szédülés. A legaggasztóbb a szívelégtelenség. Az 1980-as évek végén, a Merck gyógyszergyár beadott egy szabadalmat arra, hogy a sztatinok egy Q10 nevű co-enzimmel együtt alkossák a gyógyszert.

Q10 minden sejtben található, de nagy koncentrációban az izomsejtekben, különösen a szívizom sejtekben. Szerepe a sejtek működéséhez szükséges üzemanyag biztosítása. Mivel a szívizom sohasem pihenhet, nagyon fontos a megfelelő Q10 ellátottság.

Állat és emberkísérletekben egyaránt bizonyították, hogy a csökkent Q10 szint szívelégtelenséghez vezethet. A sztatinok pedig csökkentik a Q10 szintézist.

 

  • A kombinált gyógyszerek előállítási költsége magasabb, és tovább tart az engedélyeztetésük.
  • A Q10 hozzáadása a sztatinokhoz annak a beismerése lenne, hogy a sztatinok nem teljesen ártalmatlanok
  • Az alacsonyabb Q10 szint okozta szívelégtelenség rizikóját még nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.
  • Itt érdemes megjegyezni, hogy a Merck volt a betiltott Vioxx gyártója is. Miközben a gyógyszergyár azt nyilatkozta, hogy teljes meglepetésként érte őket 2004-ben, hogy a Vioxx megnövekedett szívinfarktus rizikót hordoz. Az ellenük indított három perben ellenfeleik bizonyították, hogy a Merck tudott a kardiovaszkuláris rizikóról. Meg is halt bele 50 000 ember.
  • Malcolm Kendrick: The great Cholesterol Con. The truth about what really causes heart disease and how to avoid it. John Blake, London, UK, 2008

 

Jennifer L. Akerblom és munkatársai 2009-ben közölték 2666 65 éves és annál idősebb személy adatait. Eredményük szerint az alacsony LDL és összkoleszterin kétszeres halálozási kockázatot jelentett az idős emberek számára (Akerblom és mtsi., 2009).

Päivi Tuikkala és munkatársai 700 idős személyt követtek hat éven át. Az alacsony koleszterinszintűek kétszer valószínűbben haltak meg (Tuikkala és mtsi., 2010).

 http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koleszterin-mellekhatasok-es-artalmak.php

 

 

Étkezés

A TLC diétával csökkenthető a koleszterin szint

The Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) diet can lower cholesterol. This diet is recommended by the National Cholesterol Education Program of the U.S. National Institutes of Health

 

  • Saturated fat: Less than 7% of total calories
  • Polyunsaturated fat: Up to 10% of total calories
  • Monounsaturated fat: Up to 20% of total calories
  • Carbohydrate: 50% to 60% of total calories
  • Soluble fiber: At least 5 to 10 grams a day
  • Protein: Approximately 15% of total calories
  • Cholesterol: Less than 200 mg a day

 

Étcsokoládé

  • Kísérleti eredmények szerint 50 gramm étcsokoládét ( 80% kakaótartalmú) keserű csokoládé a jó koleszterin szintet megnövelte az LDL-t pedig csökkentette

 

Zöldtea

  • American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint a zöld tea csökkenti az LDL- és az összkoleszterin számot. Ez magyarázatot adhat a zöld tea szívbetegségekre gyakorolt jótékony hatására.

A zöld teát fogyasztó résztvevők összkoleszterin-szintje a kutatás idején 7,2mg/dL-t (0,19 mmol/L) csökkent, míg az LDL koleszterin 2,2mg/dL-rel. (0,06 mmol/l)

/1138 fő, 3 hónapi tea ivás/

 

Ha kevesebb koleszterint eszünk, a szervezetünk többet termel. A vérben ugyanis nem a bevitt, hanem a szervezet által termelt koleszterin található. A sokat idézett Framingham vizsgálatban, ahol 14 000 orvos egészségi állapotát követték évtizedeken át, nem találtak kapcsolatot a vér koleszterin szintje és az elfogyasztott koleszterin között

McCully 2000-ben megjelent "The heart revolution" című könyve

 

Aki már előrehaladott szívbetegségben szenved, annak is van remény.

Példa:

  • Nathan Pritkin mérnök 1958-ban súlyos, előrehaladott szívbetegségével szembesült, no meg azzal, hogy állapota visszafordíthatatlan. Némi utána olvasás után kisütötte, hogy teljesen lemond a finomított élelmiszerekről és minden zsírról, s helyébe zöldséget, gyümölcsöt és fehérjét fogyaszt. Állapota fokozatosan javult, s ezen felbuzdulva megnyitotta a Pritkin életmeghosszabbító Központot. Itt a Pritkin diéta mellett napi 10 km-es gyaloglás volt a program. A Pritkin halálakor elvégzett boncolás olyan tiszta ereket talált, mint az újszülött babákban.
  • Dean Ornish orvos hasonló diétát dolgozott ki, és mivel orvos volt, gondja volt arra is, hogy egzakt vizsgálatokkal igazolja: az érelmeszesedés és szívbetegség visszafordítható. Megjegyzem, a túlzott szénhidrátfogyasztás, különösen a gyorsan felszívódóké, súlyosabb szív és érrendszeri kockázatot képvisel, mint a zsír vagy a fehérjét. Úgy tűnik, hogy a low-carb diéta felel meg leginkább az emberi szervezetnek.

 

Az élelmiszer ipar által terjesztett mítosz, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin veszélyes.

 

  • Angliában 1910 óta lényegében nem változik a zsírfogyasztás, 1930 és 1970 közt mégis tízszeresére nőtt a szívrohamok száma.
  • Amerikában 1930 és 1960 között folyamatosan csökkent a zsírfogyasztás, 30 év alatt mégis tízszeresére emelkedett az infarktusok száma.
  • Frank B. Hu és munkatársai 14 éven át követtek 80 082 nőt, akik 1980-ban 34-59 év közöttiek voltak. Grandiózus vizsgálatuk eredménye: az elfogyasztott koleszterin és a szív és érrendszeri megbetegedések közt nincs kapcsolat.

Boss Magazin 2007 május 82-85 old..

 

 

Az igazi bűnös azonban a Homocisztein

 

Amíg a vérben magas a H szint, úgy az kardiovaszkuláris problémákat okoz, addig az alacsony H szint viszont nem javítja a kardiovaszkuláris problémát.

Martí-Carvajal AJ, Solà I, Lathyris D, et al.: "Homocysteine lowering interventions for preventing cardiovascular events". Cochrane Database Syst Rev (4):

 

A vér magas homocisztein szintje érfal sérüléseket okoz és ezek kijavítására tett kísérlet a plakk

McCully SM és McCully M.: The heart revolution. The extraordinary discovery that finally laid the cholesterol myth to rest Perennial, New York, 2000

 

A homocisztein magas vérszintje a szív-érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés) emelkedett kockázatával jár együtt.

A homocisztein vérszintjének mérése a szív-érrendszeri betegségek kockázatának meghatározásához használható.

A homocisztein károsítja az erek falát, ezzel segíti elő az érelmeszesedés folyamatát. Vizsgálatok alapján valószínűsítik, hogy a magas homocisztein-szint az Alzheimer-betegség kialakulásával is kapcsolatos

A H. folsav és B6, B12 -vitamin adagolásával eredményesen csökkenthető

A H. ciszteinné alakulásához B6 vitamin kell. Több kutatás is igazolta a folsav és más B-vitaminok tHcy-csökkentő hatását: egy vizsgálat szerint napi 0,8 mg folsav adásával volt elérhető a maximális csökkenés

A plazma emelkedett tHcy-koncentrációja a CVD és vénás tromboembólia fokozott kockázatával társul.

  • Különös érdeklődést keltett az endotél-diszfunkció megítélése, mivel ez kulcsszerepet játszik a CVD folyamatának elindításában. Emberek esetében az endotélfunkció elemzésének nem invazív módszere az ultrahangvizsgálat. Nagy dózisú (napi 5−10 mg) folsav adásával visszafordítható a CVD-betegeknél fennálló endotél-diszfunkció.

(CVD = kardio-vaszkuláris disease betegség ZsB )

Közepes dózisban (0,2−2,5 mg/nap) alkalmazták a folsavat. Ennél kisebb dózisban a tHcy-csökkenés ellenére sem javul az érrendszeri kimenetel,

a nagy dózisú folsav a homociszteincsökkentéstől független mechanizmuson keresztül fejti ki kedvező hatását a kardiovaszkuláris kimenetelre.

Forrás: Moat SJ. Plasma total homocysteine: instigator or indicator of cardiovascular disease? Annals of Clinical Biochemistry. 2008;45:345–348.)

A homocisztein szint 5 mmol/l-es emelkedése kb. olyan kockázatot jelent, mint a koleszterin  érték 0,5 mmol/l-es emelkedése

 

McCully a homocisztein szinttől függően ajánl

  • 3-100 mg B6,
  • 400-5000 mikrogramm folsav és
  • 100-1000 mikrogramm B12 szedését.

Pl. a gyenge táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízottság, dohányzás és 60 év feletti életkor esetén

  • 10 mg B6-ot,
  • 1000 mikrogramm folsavat és
  • 500 mikrogramm B12-öt ajánl.

 

 

Homocisztein vizsgálat

Emelkedett homocisztein érték okai lehetnek:

  • Vitaminhiány: Az emelkedett vér homocisztein szint négyféle étrendi vitamin hiányát jelzi (B6, B12, folsav, riboflavin). Ha az emelkedést az elégtelen bevitel okozza, akkor az vitaminok adásával normalizálódik.
  • H vizsgálat ára: 4900 Ft

 

McCully szerint az érelmeszesedést nem a magas koleszterinszint okozza, hanem a vitaminhiányból eredő magas homociszteinszint.

McCully SM; McCully M: The heart revolutiom The extraordinary discovery that finally laid the cholesterol myth to rest Perennial, New York, 2000

 

A H normálértéke nincs meghatározva, általában a 14 μmol/l alatti értéket tartják kedvezőnek

 

 

Mit szedjünk a homocisztein megfékezésére?

 

B12 vitamin

B12 hiány esetében hiába áll rendelkezésre elegendő folsav, a metionin szintáz enzim inaktivitása lecsökkenti a rendelkezésre álló tetrahidro-folsavat (THF), a rendelkezésre álló folsav pedig metil-THF formájában inaktívvá alakul.

 

Serving Size 1 Lozenge

 

 

 

Amount Per Serving

% Daily Value

Vitamin B-12 USP (as cyanocobalamin)

1,000 mcg

16,667%

Folic Acid

400 mcg

100%

 

 

Methylcobalamin High Absorption B-12

2.5 mg 60 Tabs

 

Serving Size 1 Tablet

 

Amount Per Serving

% Daily Value

Vitamin B-12 (as methylcobalamin)

2,500 mcg

41,666%

 

http://www.swansonvitamins.com/cardiovascular-health

 

 

B9 Vitamin = Folsav

Folsavból felnőtt korban 200 mikrogramm a szükséglet

 

http://www.vitaminkiraly.hu/index.php/?affid=b56c9711

 

 

Niacin B3 vitamin

Niacin hiányában csökken a fehérvérsejtek száma szervezetben, valamint csökkenhet a vas és a B12-vitamin felszívódása. Hiánya emellett okozhat émelygést, ínygyulladást, étvágytalanságot, fejfájást, alvászavart, és depressziót.

 

http://www.vitaminkiraly.hu/index.php/?affid=b56c9711

 

B2 vitamin

Mivel a szervezet csak korlátozott mennyiségű riboflavint képes tárolni, a megfelelő napi bevitelről gondoskodni kell.

 

100 mg/kapszula

100 kapszula/doboz

 
     

 

Alternatív/komplementer Koleszterin csökkentők

 

Aktival szterin

60 kapszula/ doboz
2-3 kapszula/nap

Az Actival Szterin filmtabletta növényi szterineket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
Összes növényi szterin 1000 mg
Q10 15 mg

In many studies, plant sterols (phytosterols) have been shown to reduce cholesterol and prevent cardiovascular disease.

 

Cholestin

Cholestin capsules are a dietary supplement containing naturally occurring lovastatin, a cholesterol lowering agent, produced from Red Yeast Rice, as well as other health-promoting plant products; Cholestin capsules are used to promote cardiovascular health by maintaining healthy blood lipid levels.

http://www.inhousepharmacy.biz/p-111-cholestin-600mg.aspx

 

Figyelem Ez a termék növényi lovastatint tartalmaz

 

A Lovastatin egy nagyon hatékony koleszterincsökkentő gyógyszer. 600 mg vörös rizsben 6 mg van, míg a gyógyszer 20 és 40 mg-os kiszerelésben kerül forgalomba. Ezért 1998-ban az FDA (Szövetségi Gyógyszer és Élelmezésügyi Hatóság) a vörös rizs forgalmazását betiltotta, mondván, hogy egy elfogadott gyógyszert tartalmaz, de 1998-ban egy szövetségi bíróság, majd Utah Állam legfelső bírósága az FDA eljárását figyelmen kívül hagyta

 

 

Nutrilab Cholestin

Figyelem Az itthon vásárolt Nutrilab termék más összetételű, mint a fent ismertetett Cholestin

Összetevők: Articsóka kivonat cinarinra standardizálva ( min. 5% cinarint tartalmaz) 300 mg

Származási hely: Franciaország
Kapható: Bio boltokban

 

 

Szív munkájának támogatói

 

Glagonya kapszula

A galagonyát a "szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását


A galagonya kivonata hozzájárul a szív- és keringési rendszer normál működéséhez. Hatóanyagai (a flavonoidok csoportjába tartozó hiperozid, rutin, vitexin, rhamnovitexin) elősegítik a koszorúér és a szívizom átáramlását, a szív megfelelő vérellátását, gazdaságosabbá teszik a szív oxigen és energiafelhasználását. Ideges, feszült állapotokban elősegíti a szív nyugodt, kiegyensúlyozott működését

OÉTI notifikációs szám: 4018/2008

 

5 ml (kb. 1 teáskanál) tartalmaz

 

Tengeri halolaj

4,95 ml

Ebből omega-3 zsírsav

1,50 g

- EPA

720 mg

- DHA

480 mg

 

Eskimo-3 halolaj 105ml

Szívritmuszavar, szívinfarktus megelőzésére, szív és érrendszeri megbetegedések, az újbóli szívinfarktus rizikójának csökkentésére, vérrögképződés, érelmeszesedés, magas vérnyomás kiegészítő kezelésére

 

B8 vitamin = Kolin

Choline may also reduce the risk for heart disease though another mechanism involving lowering homocysteine levels. In one study, subjects with moderately elevated homocysteine levels given 2.6 grams per day of choline had a 30% reduction in homocysteine levels compared to placebo.

Gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra, a sejtek számára felhasználhatóvá teszi azt. Fontos feladata van az idegsejtek közötti "kommunikációban", ezáltal befolyásolva a koncentrációt és memóriát is.

Hiánya a szellemi teljesítőképesség romlásához, érelmeszesedéshez, anyagcsere-zavarokhoz vezethet.

 

CHOLINE & INOSITOL 500 mg. (100 kapszula)

Az inozitollal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet

Kolin hiánya: Szívpanaszok , Érelmeszesedés Alzheimer-kór Rövid koncentrációs képesség

 

  • Összetétel: (1 kapszula)                              
  • Kolin (kolin bitartarátból) 250 mg
  • Inozitol 250 mg

 

Alkalmazás: naponta 1 kapszula

 

 

Beszerzés az alábbi című üzletben

GERICOM Magyarország Kft  

1134 Budapest, Róbert Károly Krt. 68. (bejárat a Csata utca felől)
Tel.:  06 30 293 2555

Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9 és 17 óra között. (Szerdán zárva!)

 

Ára  3 190 Ft/ doboz (32 Ft / kapszula)

 

 

 

 

 

 

Ha érdekesnek találod, amit olvastál, like-old a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg. Itt lehet a bejegyzéseket kommentelni, és nekem üzenni.

 

tetszik.png

Ha tetszett, nyomj egy TETSZIK-et a cikk végén.