Ötödik bejegyzés - Amiket olvasok

Ilyeneket találok a magyar neten:


Az agyi keringési zavarok évente 16-18 000 ember halálát okozzák Magyarországon, a betegség gyakoriságát tekintve a világon második helyen állunk. Háromszor-négyszer gyakoribb az agyi keringési zavarok által okozot halálozás Magyarországon, mint a fejlettebb egészségügyi rendszerű országokban. Több tízezer ember bénul meg, válik tartós nyomorékká agyi keringési zavarok következtében, ez a szám háromszor-négyszer nagyobb, mint a fejlett országokban. Az agyi keringési zavar világszerte a leggyakoribb oka a tartós ápolást igénylő korlátozottságnak, nagy terhet róva a betegek mellett a családokra és a társadalomra is.

A fejlett anyagi és egészségügyi színvonalú országok példája bizonyítja, hogy az esetek jelentős részében megelőzhető, ill. gyógyítható lenne a nagyon gyakran megbénulással járó állapot. A népbetegségnek tekinthető agyi érbetegségek, keringészavarok, agyvérzések megelőzése, gyógyítása és kutatása legyen cél!

 

Nem számít a kor. Az ember lehet öreg vagy fiatal.. a stroke nem válogat! Hirtelen sújt le és rövid időn belül maradandó károsodásokat okoz a betegnél. Ezért ne késlekedjen! A tünetek észlelésekor azonnal tárcsázza a 104-et.
 
Az egészségtelen, stresszes életforma hazánk lakosságának nagy részére jellemző, így Magyarországon a stroke gyakran szedi áldozatait. Bár a gyors, és hozzáér tő orvosi beavatkozással a legtöbb esetben minimálisra csökkenthetők a káros következmények, a felépülés nem könnyű. A betegnek segítségre van szüksége ahhoz, hogy újra élhesse az életét, főleg akkor, ha maradandó károsodás érte. A rehabilitációban a gyógytorna nagy előrelépés, hiszen egyszerre nyújt fizikai és mentális segítséget, a folyamatos mozgás pedig elősegíti a gyógyulást. Célja, hogy a beteg újra önálló legyen, megtanuljon újra járni, mozogni és életminősége is javuljon.

 

Az agyban bekövetkezett károsodás miatt a betegek egyik oldala mondhatni megbénul. A legtöbb esetben azonban nem kell teljes mozgásképtelenségre gondolni, hiszen idővel a beteg visszanyeri önálló közlekedési képességét, bár igaz, a betegség előtti helyzetet meg sem közelítő mértékben.

 

Sokan vannak manapság, akik azt hangoztatják, hogy változtatni akarnak az életükön… Mégis azt látom, hogy mondják, sok mindent meg akarunk tenni, de aztán nem teszik, sok dolgot meg nem akarnak tenni, aztán mégis teszik…
Akkor tudunk igazán szembenézni önmagunkkal, ha el is tudjuk fogadni amit és akit a tükrünkben látunk… Az ember nagyon könnyen hazudik önmagának. A saját metamorfózisunkhoz, megújulásunkhoz szükséges energiáinkat, aktivitásunkat, nagyon gyakran lelki és szellemi energiáink szétszórásával tesszük tönkre, vagy az erre fordítható időt, szükségtelen dolgok cselekvésére pazaroljuk.
Szeretném arra bátorítani én is az embereket, hogy ha olyan szokásaik vannak, melyektől meg akarnak szabadulni, akkor tegyék!!! Legyél szabad és újulj meg! Ne halogass! Csak aki rab, az vár és halogat, aki szabad, az nem vár…
(Részlet, Simor István: Túlélés, című könyvéből)

 

Sajnos a legtöbb stroke-on átesett beteg nem tud lehetőségeiről, azaz, hogy sok esetben  jelentős javulás érhető el a megfelelő terápiával.

 

Mára ennyi, sziasztok :)

 

 

 Ha érdekesnek találod, amit olvastál, lájkold a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg.