Százötödik bejegyzés - A Babinski jel vagy reflex

 

Az idegrendszer (gerincvelő) olyan sérülése a Babinski jel, amin a tudomány jelen állapotában nem lehet változtatni, stroke-osoknál pedig tartósan fennállhat. A corticospinális, vagyis a piramispálya sérül az agyban, ami a mozgásszervekért felelős. A babák idegrendszere 2 éves korukig fejlődik, addig van Babinski reflexük is, vagy pedig különböző balesetekben sérülhet meg a gerincvelő, stb. Nekem van, de nem aggódom miatta.

Lássuk, mi is az.

A Babinski-jelet úgy lehet kiváltani, hogy egy kulcsot vagy egyéb tárgyat erős nyomással végighúzunk a talp külső szélénél. Erre a kissé kellemetlen vizsgálatra az egyébként egészséges emberek - leszámítva a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőket - a lábujjak talpi behajlításával reagálnak. Az agy vagy a gerincvelő bántalmára utal azonban, ha az öregujj (nagy lábujj) föl- és hátrafelé mozdul, a többi ujj pedig legyezőszerűen távolodik egymástól.

Ez a rendellenesség az agysérülés következtében alakul ki, és hogy az egyensúlyunkkal, az eleséssel van összefüggésben, ugyanis azt akadályozza meg, hogy az agyunk koordináljon minket, és korrigálja a helytelen működést. Ez egy reflexes mozgás, tehát akaratlagosan nem befolyásolható. A mozgás koordináció is megsérül általa, ezt az izmok fejlesztésével lehetséges fejleszteni. Otthon fontos az akadálymentesítés, hogy a beteg ne szenvedjen sérüléseket. A rendszeres torna is segít a mozgáskoordináció fejlesztésében. A vizsgálaton pozitív eredménnyel szerepelni csupán annyi információt ad, hogy megsérült az agyunk, de hát ezt enélkül is tudjuk. Aggodalomra nincs ok addig, amíg az orvosaink sem aggódnak. A Babinski reflex ugyan önmagában nem gyógyítható, de a kiváltó okok igen, tehát ne keseredjünk el.

Videon szemléltetve: https://www.youtube.com/watch?v=QHV9uig0Kuw

Forrás: A Pécsi Tudományegyetem neurológiai anamnézisekről szóló tananyaga
+ különböző amerikai internetes orvosi szaklapok
10405683_512785565522470_9203399520897700491_n.jpg

 

Ha érdekesnek találod, amit olvastál, like-old a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg. Itt lehet a bejegyzéseket kommentelni, és nekem üzenni.

 

Címkék: Babinski jel