Hetvenharmadik bejegyzés - Leiden-mutáció

Ha fiatalon kap valaki stroke-ot, egyből krónikus véralvadási zavarra, ún. Leiden-szindrómára gyanakszanak. Az Allée bevásárlóközpontban a 2. emeleten az Oxivit csoport 5000 Ft-ért (12.000 Ft a teljeskörű vizsgálat) megcsinálja az azt (vagy más betegségeket pl. laktóz érzékenység) kizáró tesztet, amelyből kiderül, hogy szenved-e ilyen betegségben, így hajlamos-e a stroke-ra. Minden stroke-on átesett embernek, és a családtagoknak érdemes megcsináltatni. Most már 9 hónapja a stroke-omnak, és ezalatt a húgom többször is próbált az orvosaimtól olyan beutalót kérni, amivel mehet olyan vérvizsgálata (László kórházban csinálják), amiből kiderül, hogy hajlamos-e a véralvadási zavarokra. Folyamatosan azt a választ kapja, hogy ha az én esetemben nem állapítanak meg Leiden-szindrómát, vagy más véralvadási zavart, akkor nem kaphat ilyen beutalót. Arra is rákérdezett, hogy a pénz-e a gond, ha fizetne érte, megcsinálnák-e a vizsgálatot; de mindig nemleges volt a válasz. Magyar egészségügy... Nehogy véletlenül megelőzd a bajt...

 

Leiden Mutáció: (másnéven: trombofília, aktivált protein C rezisztencia)

A Leiden-mutáció egy genetikai eredetű véralvadási zavar, neve felfedezésének helyéről származik. A mutáció miatt egy aktivált véralvadási faktor - az V. faktor - fehérjeláncát az aktivált protein C (APC) nevű enzim nem képes bontani. Az alvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása következtében a betegeknek fokozottan alvadékony a vére, így trombózisra - azaz vérrögképződés okozta érelzáródásra - hajlamosak.


forrás: webbeteg.hu

 

Aki érintett, érdemes rákeresni.

 

 

abr11.jpg

 

A happy end az, hogy a húgomnak semmi baja, nem hajlamos a stroke-ra. Én meg voltam pár hónapja a Lászlóban, azon a bizonyos vizsgálaton, de egy szót se szóltak, hogy ilyenem lenne, úgyhogy elvileg nincs. Novemberben tudok biztosat, amikor én is megcsináltatom ezt a vizsgálatot az Allée-ban (meg anyu is)!

 

 

Ha érdekesnek találod, amit olvastál, lájkold a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg.