Hetvenkettedik bejegyzés - A stroke-osok általános gyógyszerei

Körbekérdezgettem a stroke-ból felgyógyult ismerőseimet, és végeztem egy kis kutatást a témában, és összeszedtem a stroke-osok legfontosabb gyógyszereit. Ez a legfontosabb:


IMG_20130918_163532.jpg

 

Na jó, nem. Viccelek, persze :) De azért van benne igazság. Nem szabad sokat idegeskedni. Ez tényleg fontos. Meg "agyalni". Ezt én most tanulom, mert amikor utoljára látott a háziorvosom, mondta, hogy csukjam be a szemem. Úgy járt a szemhéjam, mint a motolla, kérdezte is, hogy az én agyam sose kapcsol ki? Hát nem. Ez a helyzet, én már csak ilyen agyalós vagyok, most ezt mindenféle meditációs és egyéb nyugtatásra szolgáló technikával kell megoldanom. Ekkor egy SEDATIV PC nevű homeopátiás nyugtatót javasolt (a háziorvos!). Sajnos nekem olyan volt, mint a szőlőcukor, nem is hatott. Ettől valakinek még lehet jó. Fontos elmondanom, hogy azt mondják, ezek a gyógyszerek az első évben kellenek, mert életmentőek. A vérhígítót pedig egész életünkben szednünk kell. A többi közül pedig azokat, akik valamilyen stroke következtében kialakult tünetet (pl. magas vérnyomás, cukorbaj) kezelnek, mert mindegyik lerakódást képez az erekben, vagy más módon káros, ami nekünk, akik hajlamosabbak vagyunk az érbetegségekre, különösen veszélyes. Zölddel jelöltem meg, amit valóban szedek is, pirossal, amit csak felírtak, de nem szedtem. Akármennyire is agysérültek vagyunk hivatalosan, annyira azért nem,, hogy a szabad döntésben megakadályozhassanak, én nem akartam nyálcsorgató, vigyorgó, "kezelhető" beteg lenni, így a nyugtató és antidepresszáns hatású gyógyszereket max. az infúziómba tehették (ki is voltam ütve 2 hétig).

 

Szóval az igazi gyógyszerek:

 Ha valaki utána akar nézni, hogy milyen gyógyszert írtak fel neki, használja a hazipatika.com GYÓGYSZERKERESŐjét, én is onnan vettem a betegtájékoztatókból a részleteket. A gyógyszer nevére kattintva megtudhatjuk, mire jó, és mik a mellékhatásai.

Fraxiparine (heparin) - vérhígító a hasba, injekció formájában az elején (én 50-et kaptam, amíg fekvőbeteg státuszban voltam). Vérrögképződéssel járó betegségek: mélyvénás trombózis, tüdőembólia kezelésére; A Fraxiparine injekció hatóanyaga standard heparinból specifikus körülmények között készített kis molekulatömegű heparin kalcium sója.

Syncumar - A Syncumar a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek közé tartozik. Hatását úgy fejti ki, hogy gátolja az egyik véralvadáshoz szükséges fehérje, a protrombin képződését. Ezt a hatást azzal éri el, hogy megakadályozza a protrombin-képződéshez elengedhetetlen K-vitamin felhasználását. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak funkcióképes alvadási faktorok keletkezni, és így csökken a vérrögök kialakulásának veszélye az érben.


Aspirin Protect - Az Aspirin Protect hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így megelőzi a vérrögök képződését. A tabletta a gyomornedvnek ellenálló bevonata miatt kíméli a gyomornyálkahártyát, ami a hosszan tartó kezelés során előnyös.

Asasantin- Ez az aszpirin testvére. Jobb a gyomornak. Az Asasantin retard kapszula két hatóanyaga a dipiridamol és az acetilszalicilsav. Ezek trombózis elleni hatásai összegződnek.

Astrix - Ez is az aszpirin testvére és jobb a gyomornak. Az Astrix kapszula hatását a vérlemezkék összecsapzódásának gátlásán keresztül fejti ki. A hatóanyag gyomornedvnek ellenálló bevonata miatt a gyomor-nyálkahártyát kíméli, ami a hosszantartó kezelés során előnyös.

Citapram - hangulatjavító, függést okoz, nehéz róla leszokni. A Citapram filmtabletta a hangulatjavító (antidepresszáns) hatású, szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) gyógyszercsoport tagja.
Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotoninszint. Nem teljesen ismert, hogy a Citapram filmtabletta és a többi SSRI hogyan hat, de valószínű, hogy növeli az agyban a szerotoninszintet.

Nootropil - Keringésjavító. Felnőtteknél: a Nootropil az agy egyes funkcióinak javítására (tanulás, memória, figyelem stb.) szolgáló gyógyszer.
Szédülés és ahhoz társuló egyensúlyzavarok kezelésére a vazomotoros, valamint a pszichés eredetű bizonytalanság-érzés kivételével.

Mannisol (infúziós oldat) - Agyi ödéma csökkentésére.
A Mannisol A TEVA oldatos infúzió hatóanyaga (a mannit) egy cukormolekula, melynek vízelvonó hatása révén a víz a szövetek közötti térből az erekbe áramlik, majd a vesék ezt a fölösleges vízmennyiséget kiválasztják, így segít egyes vizenyők elvezetésében valamint toxikus anyagok kiválasztásában.

Rexetin - Hangulatjavító. A Rexetint a következő szorongásos betegségekben alkalmazzák: kényszerbetegség (ismétlődő kényszeres gondolatok, kontrollálhatatlan viselkedéssel), pánikbetegség (pánikrohamok, beleértve azokat is, amelyek oka az agorafóbia, vagyis a félelem a nyilvános helyektől), szociális szorongásos betegség (az emberek társaságától való félelem vagy annak kerülése), traumákat követő stressz betegség (valamilyen trauma okozta szorongás), és általános szorongásos betegség (általános erős szorongás vagy idegesség).
A Rexetin az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) néven ismert gyógyszerek közé tartozik.

 Rivortil - Nyugtató. A Rivotril hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.
A klonazepámnak görcsgátló, nyugtató, izomlazító és szorongásoldó hatása van.
A Rivotril tablettát a következő betegségek kezelésére alkalmazzák:
Epilepszia (csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél).
Szorongásos állapotok és ezekhez kapcsolódó tünetek.
Pánikbetegség (önmagában vagy konkrét dologtól, helyzettől való irreális félelemmel kísérve).

 Coryol - Szívelégtelenségre, magas vérnyomásra. A Coryol tabletta karvedilolt tartalmaz. Ez a béta-blokkolónak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Coryol-t az alábbiak kezelésére alkalmazzák:
- idült szívelégtelenség.
- magas vérnyomás (hipertónia),
- angina (mellkasi panasz vagy fájdalom, ami akkor jelentkezik, ha a szív nem kap elegendő oxigént).
A Coryol tabletta a vérerek ellazításával és tágításával fejti ki hatását.
- Ez elősegíti vérnyomása csökkenését.

Indapamid sandoz - Vízhajtó. Az Indapamid Sandoz 1,5 mg retard tabletta a szulfonamid típusú diuretikumok (vízhajtó tabletták) csoportjába tartozik.
Az Indapamid Sandoz 1,5 mg retard tabletta hatóanyaga az indapamid. A vízhajtók többsége a vesék által termelt vizelet mennyiségét emeli. Az indapamid azonban a többi vízhajtótól eltérő, mivel csak kismértékben fokozza a termelt vizelet mennyiségét.
Az Indapamid Sandoz 1,5 mg retard tablettát a magas vérnyomás betegség (hipertónia) kezelésére használják.

Clonazepam tarchimine - A Clonazepam Tarchomin tabletta hatóanyaga a klonazepám, amely a benzodiazepin gyógyszercsoportba tartozik. A klonazepámnak görcs-gátló hatása van.
A Clonazepam Tarchomin tabletta az epilepszia különböző formáinak, továbbá a pánikbetegség, valamint szorongásos állapotok és az ezekhez kapcsolódó pszichiátriai tünetek kezelésére szolgáló gyógyszer.


Zyllt - vérrögképződés csökkentő, ez a háziorvosom szerint a legolcsóbb. A Zyllt a vérlemezkék ellen ható gyógyszerek csoportjába tartozik. A vérlemezkék a vérben található nagyon apró alakos elemek, és kisebbek, mint a vörösvértestek- vagy fehérvérsejtek. A vérlemezke ellen ható gyógyszerek, az összetapadást megakadályozva, csökkentik a vérrögképződés lehetőségét (ezt a folyamatot trombózisnak nevezik).
A Zyllt alkalmazásának célja a vérrögképződés (trombusok) megakadályozása az elmeszesedett erekben (artériákban), ez a folyamat az aterotrombózis, mely aterotrombotikus eseményekhez vezethet (úgymint a szélütés, szívroham vagy halál).


Prelow - Vérnyomás csökkentő. A Prelow az angiotenzin-II-receptor- blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik Az angiotenzin-II a szervezet által termelt anyag, mely a vérerekben található receptorokhoz kötődve szűkíti az ereket.
Ez a vérnyomás emelkedését eredményezi. A Prelow meggátolja az angiotenzin-II kötődését a receptorokhoz, így a vérerek ellazulnak, mely következésképpen a vérnyomás csökkenéséhez vezet.
A Prelow lelassítja a vesefunkció romlását a magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.


Apo-famotidin - Gyomorvédő. 
A famotidin gátolja a gyomornedv termelődését, csökkenti annak sósav- és pepszin tartalmát. Elsősorban nyombélfekély, bizonyos típusú gyomorfekélyek, kóros gyomorsav termeléssel járó
állapotok (pl. Zollinger-Ellison syndroma) kezelésére, valamint a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav (reflux) által okozott nyelőcsőbetegség kezelésére szolgál.


Rosuvastatin Teva - Koleszterin csökkentő, ettől nekem rossz lett a vérképem, de ahogy Xeter-re cserélték, jó lett. A Rosuvastatin Teva filmtabletta hatóanyaga a roszuvasztatin (roszuvasztatin-kalcium formájában). A Rosuvastatin Teva filmtabletta az ún. sztatinoknak csoportjába tartozik. Ezeket a gyógyszereket azért adják, hogy normalizálják a vérben a lipideknek nevezett zsírszerű anyagok szintjét, melyek közül a leggyakoribb a koleszterin.
A vérben különböző típusú koleszterinek találhatóak: "rossz" koleszterin (kis sűrűségű lipoprotein, vagy LDL-C) és a "jó" koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein, vagy HDL-C). A Rosuvastatin Teva filmtabletta csökkentheti a "rossz" koleszterin és a trigliceridek vérszintjét és emelheti a "jó" koleszterin vérszintjét.
A Rosuvastatin Teva a hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a szervezetben a "rossz" koleszterin képződését és segít abban, hogy a szervezet el tudja távolítani azt a vérből.

Xeter - Koleszterin csökkentő. A Xeter koleszterin bioszintézist gátló gyógyszer, mely a "sztatin"-ok csoportjába tartozik.
Hatására csökken a vérben az érfalat károsító ún. LDL-koleszterinszint (alacsony sűrűségű lipoprotein) és emelkedik az érfalat védő ún. HDL-koleszterinszint (nagy sűrűségű lipoprotein). Ráadásul a Xeter csökkenti a vér ún. trigliceridszintjét is, mely nagy mennyiségben szintén károsíthatja az érfalat.

Portiron - A Portiron filmtabletta az angiotenzin-receptort blokkoló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik.
Orvosa azért írta fel a Portiron filmtablettát, mert Önnek magas vérnyomása (hipertóniája) vagy szívelégtelensége van.
Amennyiben magas vérnyomása mellett szívizom-megvastagodása is van, úgy a készítmény várhatóan csökkenteni fogja az akut agyi történés (sztrók) kockázatának a növekedését.

Indacord - Ez a gyógyszer a magas vérnyomás (hipertónia) csökkentésére szolgál.
Hatóanyagként indapamidot tartalmazó, retard (elnyújtott felszabadulású) filmtabletta.
Az indapamid egy vízhajtó. A legtöbb vízhajtó növeli a vesék által termelt vizelet mennyiségét. Azonban az indapamid az egyéb vízhajtóktól eltérően csak kis mértékben emeli a vizeletkiválasztást.

Pantoprazol - A Pantoprazol-ratiopharm 20 mg gyomornedv-ellenálló tabletta egy "szelektív protonpumpa-gátló" egy olyan gyógyszer, ami csökkenti a gyomorban termelődő sav mennyiségét. A gyomorsav okozta gyomor- és bélbetegségek kezelésére szolgáló készítmény.

Cifran - A Cifran a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos.

 Figyeljétek a hatóanyagokat, mert több néven is futhat majdnem ugyanaz a gyógyszer, attól függően, hogy ki gyártja. Egyébként a probléma inkább az egyéb betegségek kialakulásával van, kialakulhat magas koleszterin szint, magas vérnyomás és cukorbetegség a stroke következtében.

 

Idevágó cikkek:
Nem csak a cukorbetegeket veszélyezteti az agyzsugor
Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint)
 
 
Nem csinálok belőle titkot, hogy én ellenzem a laboratóriumi körülmények között készült, mesterséges gyógyszerek szedését. Ha én mindent beszedtem volna, amit felírtak, minden gyógyszernek van legalább 1 mellékhatása, tehát pont 1-et meggyógyít, de egy újabbat is csinál... Legalább! Még ha volt is egy gyógyszerben olyan hatóanyag, ami kellett volna nekem, egy másik hatása miatt kiesett a pixisből. Én nevetségesnek tartom, hogy felírnak egy csomó szart, aztán még egy gyomorvédőt is, hogy ki ne lyukadjon a gyomrom a sok méregtől. Félreértés ne essék, a nyugtató kivételével mindent szedek, amit felírtak, csak nagyjából tisztában is vagyok vele, hogy az minden, csak nem egészséges, amit leengedek a torkomon...
 
Én abban hiszek, hogy "Isten patikájában" (nagyon jó gyógynövényes könyv, a lassú letöltés gombbal ingyenesen le is tölthető) is megvannak az erre hatásos szerek, és soha senki nem hallott arról, hogy ezeknek mellékhatásai lettek volna. Tervezek egy írást a mesterséges gyógyszerek természetes kiválthatóságáról, ha kész lesz, belinkelem ide. Én a családom miatt szedem ezeket, hogy megnyugodjanak, ők is tettek valamit a gyógyulásomért. Különben már rég elkezdtem volna természetes módszerekkel kiváltani ezt a sok mérget. De most már megvárom az 1 évet, amíg szedni kell őket papíron, ez február 1-én telik le, addig valahogy kibírom. 

 


1209304_447125012062842_1101610227_n.jpg

"Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm - mert én is élni akarok!" - Mark Twain

 

 

 

Ha érdekesnek találod, amit olvastál, lájkold a blog facebook oldalát, mert naponta teszek ki olyan tartalmakat, amiket itt nem osztok meg.